BiH
128

Titova vila kod Bugojna, nekada najluksuzniji objekat danas utočište za pse

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Titova vila kod Bugojna nekada je bila jedan od najluksuznijih objekata u bivšoj Jugoslaviji. Danas, ona je svojevrstan azil za napuštene pse, ilegalno odlagalište smeća i ruševina u koju rijetko ko zalazi.

Samo par kilometara od centra Bugojna, okružena bjelogoričnim drvećem, Titova vila je u potpunosti napuštena i osuđena na propast.

Skoro dvije decenije nakon završetka rata, najdraže odmaralište Josipa Broza Tita polako pada u zaborav. Osim dvadesetak napuštenih pasa i kamiona koji dovoze otpad, kod ovog nekada luksuznog objekta nismo zatekli nikoga. Rijetki su oni koji zalaze ovamo, tek poneki šetač prođe pored nje na putu iz Bugojna prema naselju Vesela. U potpunosti je uništena krajem jula 1993. godine da bi prethodno bila opljačkana, a vrijedni predmeti odneseni.

"Vila je napravljena po sistemu 'ne pitaj koliko košta'. Kad nešto nije bilo do savršenstva napravljeno, rušilo se pa ponovo gradilo. Kupovane su najskuplje stvari, tepisi, namještaj...", kaže nam Mirsad Teskeredžić koji je učestvovao u gradnji Titove vile.

Kako kaže, milioni maraka su uloženi u gradnju vile, prilaznih puteva i cijelog ambijenta.

"Taj dio je bio čist što se drveća tiče, pa su dovožena već izrasla stabla jele i bora kako bi se zaklonila vila od znatiželjnika", sjeća se naš sagovornik.

Tito je skoro svake godine dolazio u svoju vilu u Gorici kod Bugojna.

"Govorio je da se tu najbolje naspava, da mu zrak odgovara... Odatle bi išao u svoju drugu vilu na Koprivnici prema Kupresu gdje je išao loviti medvjede. Cijelo Bugojno je bilo 'na nogama' tih dana", kaže Teskeredžić.

Tito je sa sobom dovodio kuhare i ugostiteljsko osoblje jer, kako kaže naš sagovornik, nije vjerovao mnogima.

"Bugojno je tada važilo za jedan od najrazvijenijih gradova u bivšoj Jugoslaviji, mislim da je bio treći po nacionalnom dohotku. Preduzeća Unis, Slavko Rodić, Špedicija su bili jugoslovenski giganti. Malo je Bugojanaca živjelo u inostranstvu jer je ovdje bilo posla za svakoga. Imali smo dobre plate", dodaje Teskeredžić.

Tokom rata, ovaj luksuzni objekat bio je sjedište HVO-a u kojem je bila smještena municija i eksploziv. Nakon napada Armije RBiH, pripadnici HVO-a su digli vilu u zrak.

Nedaleko od Titove vile nalazila se i rezidencija Branka Mikulića, bivšeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije. I nju je zadesila ista sudbina.

Iako su najavljivani mnogobrojni projekti rekonstrukcije Titove vile koja bi služila u turističke svrhe, do dan danas ni jedna marka nije uložena u popravku nekadašnjeg simbola moći Jugoslavije.