Sarajevo ispratilo žrtve genocida
8

Tišina prekinula žamor, a tišinu razbili krici, plač i jecaji

Piše: A.Panjeta
Foto: A. Panjeta/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Žamor okupljenih prekinula je grobna tišina kada se pojavio prvi kamion iz konvoja koji iz Visokog, put konačnog smiraja u Potočarima kod Srebrenice, prevozi 520 identificiranih žrtava genocida koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nakon što su kamioni u tišini došli pred Predsjedništvo, kao što je tišina prekinula žamor, tišinu su presjekli plač i krici. Nekoliko stotina građana BiH, majki Srebrenice i članova porodica ubijenih došlo je pred Predsjedništvo kako bi se poklonili žrtvama najvećeg zločina na teritoriji Evrope od okončanja Drugog svjetskog rata.

Mnogi od prisutnih nisu mogli skriti suze, neki su se u tišini molili, milovali ceradu kamiona za koju su kačili ruže i ljiljane, a mnoge žene nisu mogle izdržati pa su briznule u plač. Jednoj od žena je pozlilo pa je morala intervenirati i hitna pomoć.

Među okupljenima su bili i bh. političari s ambasadorima stranih zemalja, između ostalih i ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey te ambasador SAD-a Patrick Moon, koji je na reveru nosio bijeli cvijet, simbol srebreničkog genocida.

Nakon kraćeg stajanja ispred Predsjedništva, konvoj kamiona sa posmrtnim ostacima 520 žrtava genocida krenuo je dalje kroz ulicu Maršala Tita, pored Vječne vatre put vječnog smiraja u Potočarima, gdje će biti sahranjeni 11. jula, na godišnjicu genocida. Među njima je i šestero djece.

U Srebrenici je do sada ukopano 5.137 žrtava genocida, čiji posmrtni ostaci su, nakon ekshumacija tokom proteklih godina, identificirani.