Kršenje vrijednosti EU
338

Tineke Strik osudila HDZ-ov prijedlog zakona o etničkog pripadnosti: To nije u skladu sa EU

G. M.
Tineke Strik
Tineke Strik
Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik oštro je osudila HDZ-ov prijedlog zakon kojim se, između ostalog, predviđa upisivanje nacionalnosti građana u lične karte.
Kako je Klix.ba prvi objavio, šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta naše zemlje Nikola Lovrinović prije dva dana u proceduru je uputio prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima. Zakon je upućen po hitnom postupku, što znači da nema javne rasprave te da se HDZ-u očito žuri da ovaj zakon progura.

Strik je jasno kazala da su riješenje iznesena u ovom prijedlogu neprihvatljiva.

“Ovaj izuzetno zabrinjavajući prijedlog pokazuje pravu namjeru HDZ-a za budućnost BiH, a to je zemlja u kojoj vlada segregacija i u kojoj vaša etnička pripadnost određuje vaša prava. Ova vrsta zakona ni na koji način nije u skladu s ugovorima ili vrijednostima Evropske unije”, objavila je Strik na Twitteru.

Kako smo pisali, riječ je o sasvim novom pristupu koji HDZ evidentno pokušava maksimalno naglasiti, a izgledno ohrabreni nakon usvajanja Strateškog kompasa Evropske unije gdje se u dokumentu spominju konstitutivni narodi.