{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tinejdžeri iz New Yorka i ove godine u BiH

9.7.2014. u 10:11
0
6
Tinejdžeri iz New Yorka i ove godine u BiH
0
Već drugu godinu zaredom, Youth Leadership Program (YLP), koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, dovodi američke tinejdžere u studijsku posjetu Bosni i Hercegovini.


Grupa od 20 učenika njujorških javnih srednjih škola i dva nastavnika boravit će u Bosni i Hercegovini od 7. do 25. jula 2014. godine.

Tokom trosedmičnog boravka, učenici će posjetiti Sarajevo, Mostar, Banju Luku, Prijedor i Sanski Most, gdje će učestvovati u radionicama, kulturnim i obrazovnim aktivnostima, te se sastati sa lokalnim liderima i aktivistima. Većinu svoga vremena provest će u Sanskom Mostu, gdje će živjeti u porodicama domaćina, te zajedno sa svojim bh. kolegama, učestvovati u projektima od značaja za lokalnu zajednicu.

Učesnici će se angažovati u lokalnim praktično-teoretskim aktivnostima, istovremeno koristeći društvene mreže sa ciljem unapređenja dijaloga i izgradnje zajedništva u zajednicama, te će se angažovati u istraživanju medija i društva.

Youth Leadership Program, u sklopu kojeg učenici i profesori iz Bosne i Hercegovine putuju u SAD, postoji već 15 godina i više od 300 mladih ljudi je učestvovalo na ovom programu kulturne i obrazovne razmjene. Ovo je drugi put da u sklopu programa imamo i povratnu razmjenu gdje američki učenici posjećuju BiH.

Ovo trosedmično putovanje je omogućeno zahvaljujući Ministarstvu vanjskih poslova SAD (State Department), a organizira ga neprofitna obrazovna organizacija Global Kids iz New Yorka u saradnji sa Global Youth Connect, američkom organizacijom koja se bavi pitanjima ljudskih prava, i Centrom za izgradnju mira, organizacijom koja, zajedno sa mladim ljudima, radi na njegovanju povjerenja i međusobnog razumijevanja u Sanskom Mostu, kao dio napora na osnaživanju mladih širom svijeta.Ovaj program razmjene ima za cilj da pokaže moć građanske diplomatije, važnost međukulturnog razumijevanja i uloge medija u konfliktu, izgradnji mira i društvenim promjenama. Učenici će koristiti nove tehnologije i društvene mreže kako bi podijelili svoje stavove i iskustva s programa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: