BiH
2

Bogić Bogićević održao predavanje studentima Northeastern univerziteta

Klix.ba
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) i ove godine je ugostio studente sa Northeastern univerziteta iz Bostona, sa kojim imaju dugogodišnju saradnju.

U prostorijama AUBiH-a danas je nekadašnji član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević održao predavanje o aktuelnoj situaciji u BiH i načinima kako da prevaziđemo poteškoće sa kojima se danas susrećemo.

Predavanje je dijelom bilo posvećeno i sjednici predsjedništva bivše SFRJ održane 12.03. 1991. godine, koja je obilježila njegovu političku karijeru, a studenti su nakon predavanja imali priliku da neformalno pričaju sa gosp. Bogićevićem, gdje su imali mnogo pitanja o raspadu SFRJ, njegovoj karijeru i trenutnom stanju u našoj državi.

Svako ljeto američki studenti sa Notrheastern univerziteta borave u BiH, u okviru programa "Dijalog civilizacija".

Njihova posjeta je bazirana na upoznavanju sa radom i djelovanjem političkih organa, religijskih zajednica i suživota u BiH. Studenti iz Bostona su zajedno sa studentima AUBiH posjećuju državne institucije Bosne i Hercegovine, uključujući Presjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, lidere vjerskih zajednica, OHR, Ambasadu SAD u Sarajevu i nevladine organizacije. U okviru boravka u BiH studenti će posjetiti Mostar, Banja Luku i Srebrenicu.

Do sada se pokazalo da studijske posjete ovog tipa su najbolji način za spoznaju kulture i djelovanje jedne države kroz interakciju s ljudima.

Gostujući studenti kroz druženje sa AUBiH studentima imaju priliku upoznati Sarajevo i iz drugog ugla, uživati u zabavnom sadržaju, upoznati se sa noćnim životom koji je tokom ljetnih mjeseci posebno zanimljiv.