Plasirali se u završnicu
391

Tim sarajevskog Pravnog fakulteta pobijedio na takmičenju iz medijskog prava za južnu i istočnu Evropu

M. G.
Screenshot
Screenshot
Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je po prvi put u historiji osvojio takmičenje iz medijskog prava za južnu i istočnu Evropu i tako se kvalifikovao kao prvi iz ovog dijela svijeta na završno takmičenje na Oxfordu.

Studenti koji su predstavljani sarajevski Univerzitet su Enida Dučić, Din Buljević, Abela Rastoder i Selma Rajkić, a pripremali su ih asistenti Nasir Muftić i Tahir Herenda.

Od 07. do 10. decembra 2021. godine, održano je deseto takmičenje Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition za južnu i istočnu Evropu (10th South-East-European Regional Round). Takmičenje se sastoji u simulaciji suđenja iz oblasti medijskog prava i najprestižnije je studentsko takmičenje iz ove grane prava na svijetu. Na takmičenju je učestvovalo 10 univerziteta, a pored Univerziteta u Sarajevu, to su: Univerzitet u Bukureštu, Univerzitet Lomonosov iz Moskve, ELTE Univerzitet iz Budimpešte, Univerzitet Sapienza iz Rima, Univerzitet u Tirani, National Research University Higher School of Economics iz Moskve, Univerzitet u Ljubljani, Masaryk Univerzitet iz Brna, Univerzitet u Beču.

Sarajevski studenti su pobijedili u svih 5 mečeva koje su igrali sa kolegama sa drugih univerziteta, debatujući o hipotetičkom slučaju o uklanjanju sadržaja sa društvenih mreža, predmetu jasno inspirisanom događajima koji su obilježili posljednje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Pred njima je sada nastup na svjetskom takmičenju na Univerzitetu u Oxfordu koje će se održati u aprilu 2022. godine. Takmičenje će obuhvatiti najbolje svjetske univerzitete iz ove oblasti, a Univerzitet u Sarajevu je pobjedom na regionalnom takmičenju osigurao mjesto među njima.

Treća najbolje govornica na takmičenju bila je studentica PFSA Abela Rastoder.

Iako je i prethodnih godina imao uspjeh u regionalnom takmičenju, sarajevski tim po prvi put odlazi na Oxford kao prvi tim iz ovog dijela svijeta.