Konvencija SDA u Sarajevu
76

Tihiću produžen mandat, Izetbegović izabran za zamjenika predsjednika

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj Konvenciji SDA u Sarajevu za Sulejmana Tihića kao predsjednika stranke i Bakira Izetbegovića kao zamjenika predsjednika glasalo je 190 delegata od mogućih 205. 13 ih je bilo protiv dok su dva listića bila nevažeća. Za listu osam potpredsjednika glasalo je 188 delegata dok ih je 14 bilo protiv.

Nakon 14 godina vodstva, predsjedavanje Sulejmana Tihića Strankom demokratske akcije završit će 26. maja 2015. godine kada stranka obilježava i svoju 25. godišnjicu postojanja.

Na ovaj datum bit će održan 6. Kongres SDA na kojem će biti izabran novi predsjednik stranke, najvjerovatnije Bakir Izetbegović.

Tihić i Izetbegović uvjereni su kako će na Opštim izborima 2014. godine, SDA ostvariti nadmoćnu pobjedu.

"Da 2014. ostvarimo veliku pobjedu kao što je to bio slučaj sa lokalnim izborima i da 2015. godine mirno dočekamo veličanstveni i pobjednički Kongres SDA", kazao je Sulejman Tihić.

Izetbegović je još jednom ukazao na jedinstvo unutar stranke, ali i pozvao sve one koji su napustili SDA u proteklom periodu.

"Nadam se da ćemo imati snage da napravimo gravitaciono polje koje će uvuči i stranke poput ASDA, vratiti ih nazad tamo gdje im je i mjesto“, dodao je novi potpredsjednik SDA.

Izetbegović je kazao kako Bošnjaci previše očekuju uporno čekajući pravdu.

"Nema sto postotne pravde na dunjaluku. Ima je kod Boga. Ovdje je ima onoliko koliko je izborimo a izborit ćemo onoliko koliko smo jaki i složni. Vrijeme je da progledamo. Ne očekujte revoluciju, nje nema. Ali, postoji evolucija, korak po korak. Nastavlja se maraton u kojem moramo biti snažni, složni i strpljivi“, dodao je Izetbegović.

Nakon Konvencije održana je i sjednica Glavnog odbora koji je izabrao novo predsjedništvo stranke, zamjenike predsjednika Glavnog odbora i generalnog sekretara SDA.

Na dva upražnjena mjesta zamjenika predsjednika GO izabrani su Esed Kadrić i Mirsad Sipović a na mjestu generalnog sekretara ostao je Amir Zukić.

Predsjedništvo SDA čini 31 član a to su Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Hikmet Hodžić, Josip Jurišić, Amir Fazlić, Zijad Hadžiomerović, Nedžad Koldžo, Mirsad Kukić, Nermin Mandra, Edin Mušić, Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Edin Ramić, Salko Sokolović, Rifat Škrijelj, Mirsad Zaimović, Dženana Zlatar i Denis Zvizdić dok ostalih 13 mjesta popunjavaju potpredsjednici SDA, predsjednici Asocijacije žena, Asocijacije mladih i članovi drugih tijela stranke.