Napravljen kompromis
7

Na Konvenciji SDA izbor predsjednika, zamjenika i 8 potpredsjednika

FENA
Glavni odbor SDA (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Glavni odbor SDA (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) bit će izabran predsjednik i njegov zamjenik kao i osam potpredsjednika SDA.

Odluku o održavanju Konvencije, umjesto kongresa SDA, donio je 19. januara Glavni odbor.

Tada je jednoglasno podržan prijedlog Predsjedništva SDA da za predsjednika stranke ponovno bude predložen aktuelni predsjednik Sulejman Tihić, a za zamjenika Bakir Izetbegović.

Umjesto dosadašnjih pet potpredsjednika, birat će se osam.

Na listi su Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Safet Softić, Senad Šepić, Salko Selman, Asim Sarajlić i Sanjin Halimović.

Predviđeno je tajno glasanje u izboru predsjednika SDA, njegovog zamjenika i potpredsjednika, a poslije Konvencije bit će održana sjednica Glavnog odbora koji po Statutu bira Predsjedništvo stranke. Na toj sjednici tajno će se glasati za listu novog sastava Predsjedništva SDA.

U najavljenom dnevnom redu sutrašnje Konvencij je i programska platforma za 'aktuelne prioritete djelovanja SDA' u periodu 2013.-2015. godina.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da će Konvencija biti programsko - izborna te da će biti usvojeni politički dokumenti i stavovi za važna pitanja u državi, od pitanja implementacije presude Suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", reforme Federacije, preustroja Mostara, do popisa stanovništva.

Sadašnji član Predsjedništva SDA i kandidat za zamjenika predsjednika SDA Bakir Izetbegović je u intervjuu za Fenu rekao da će Konvecijom biti napravljen kompromis podjele uticaja fifti-fifti kakav dosad nije viđen u bh. političkoj praksi.

Na pitanje hoće li to moći funkcionirati, odgovorio je da će taj odnos pola-pola biti primijenjen samo na Predsjedništvo SDA.

"Ali i tu smo predsjednik Sulejman Tihić i ja saglasni o većini imena. I članstvo SDA, i predsjednik Tihić, a i ja smo se kroz decenijska iskušenja naučili strpljivosti i prihvatanju kompromisa. Ni tu stranku, niti nas dvojicu život i okolnosti nisu razmazili. SDA nema ideološke frakcije, ali postoje različita gledanja u stranačkoj bazi kada je u pitanju liderstvo. Uvjeren sam da Tihić i ja možemo prevazići takve podjele, staviti u drugi plan vlastito pozicioniranje, i raditi za narod i državu. I ujediniti SDA na platformi tog rada i takvog pristupa", rekao je Izetbegović.