"Tihić zloupotrebljava Ustavni sud BiH"

F
FENA
30.11.2009. u 15:08
0
11
"Tihić zloupotrebljava Ustavni sud BiH"
0
"Tihić zloupotrebljava Ustavni sud BiH"
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik okaraterzirao je danas, „kao tipičnu zloupotrebu pravosuđa i Ustavnog suda BiH“, zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića upućen Ustavnom sudu BiH za ocjenu saglasnosti Izbornog zakona i Poslovnika Predstavničkog doma s Ustavom BiH.
„Time Tihić želi da, ako ne ide političkim sredstvima, pokuša s nametanjima normi kroz Ustavni sud, a koje treba da reduciraju određeni sistem odlučivanja koji je dogovoren“, tvrdi Dodik.

Kaže i da postoje „negativna iskustva u radu Ustavnog suda BiH, gdje se najčešće preglasavalo, budući da su glasala dvojica bošnjačkih i trojica stranih sudija za mnoge promjene samog Dejtonskog sporazuma“.

To se, tvrdi, više ne smije dešavati.

„Tihić ima pravo da pokrene pitanje ovog sporazuma, ali mislim da to uopće ne odgovara političkom trenutku niti ga shvatamo dobronamjerno“.

Ustvrdio je i da Tihićev zahtjev predstavlja „jedan segment dominacije u BiH, koji tako bezočno zastupaju političari iz Sarajeva, koje predvodi lider SDA“.

Za Dodika je na sceni „opći pritisak na RS, njenu autonomiju i prava data u Dejtonskom sporazumu, a jedan od tih ataka je i ovo što Tihić radi“.

On dodaje i da je „želja Tihića da, ako ne može sve da se promijeni, onda će ići korak po korak kako bi se reducirala sva prava koja RS u institucionalnom smislu ima, a kako bi jednog dana doveli do onoga što govori poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić i drugi politički filozofi bošnjačkog naroda“.

Dodik nije želio da komentira daljnji razvoj situacije o imenovanju direktora na važne funkcije nekih agencija i uprava u BiH, kratko rekavši „imam ozbiljnijih poslova od toga da komentarišem šta SDA govori o tom pitanju“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: