Bon
0

Tihić za postepene promjene

SRNA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Lider SDA Sulejman Tihić izjavio je danas u Bonu da se njegova stranka zalaže za realnu politiku postepenih promjena u BiH i rješenja koja će biti kompromisna.

"Trenutno na političkoj sceni u BiH postoji sukob koncepta zadržavanja postojećeg stanja uz minimalne reforme, koje onemogućavaju put BiH prema EU i koncepta maksimalističkih zahtjeva koji podrazumijevaju korjenite promjene Ustava BiH, uključujući i drugačiju teritorijalnu organizaciju BiH. Rezultat i jedne i druge politike jeste onemogućavanje svakog dogovora i zadržavanje statusa quo", istakao je Tihić na Evropskom samitu šefova država i vlada članova EU.

On je ponovio da konsolidovani prijedlog SAD i EU za ustavnu reformu u BiH ne rješava sve probleme, ali da se tim prijedlogom započinje proces i stvaraju preduslovi za brži put i članstvo BiH u EU i NATO, saopšteno je iz SDA.    

"U BiH se kolektivna prava moraju uskladiti sa demokratskim standardima, ali ujedno onemogućiti njihova zloupotreba i obezbjediti nesmetano funkcioniranje BiH. Odgovornost je prvenstveno na političarima u BiH, ali je još uvijek potrebna pomoć i podrška međunarodne zajednice, uključujući i institucionalno prisustvo u formi OHR", dodao je Tihić.