BiH
0

Tihić u Vukovaru i Nemetinu u povodu 20 godina od izlaska iz srpskih logora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić obilježava danas u Vukovaru i Nemetinu 20. godišnjicu od izlaska iz srpskih koncentracionih logora.

U organizaciji Hrvatskog društva srpskih koncentracionih logora u Vukovaru je održana svečana akademija kojoj su, pored članova društva, njihovih porodica, predstavnika Grada Vukovara i branilaca Vukovara, prisustvovala i izaslanstva predsjednika i premijera te Vlade i Sabora Republike Hrvatske, saopćeno je iz SDA.

Tihić je u obraćanju na svečanoj akademiji rekao da treba obilježavati i pamtiti ovakve i slične godišnjice da se zlo ne bi zaboravilo i da se nikada ne bi ponovilo.

Istaknuo je neophodnost procesuiranja svih ratnih zločina i zločinaca, te kako treba insistirati na potrazi za nestalima.Pozvao je na suradnju Vukovara i Srebrenice, kao dva simbola najvećeg stradanja i zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Obilježavanje je nastavljeno obilaskom mjesta razmjene u Nemetinu gdje se Tihić se susreo sa svojim bivšim supatnicima, zatočenicima srpskih koncentracionih logora, te su se zajedno prisjetili teških dana i trenutaka.

Tihić je bio zatočen u pet koncentracionih logora - u Bosankom Šamcu, Brčkom, Batajnici u Beogradu, Batkoviću kod Bijeljine i Sremskoj Mitrovici.

Također, predsjednik Tihić danas se susreo i sa Tomislavom Purdom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.