BiH
122

Tihić: SDA je opoziciona stranka, ali nikada neće biti opozicija državi BiH

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
SDA sada jeste opoziciona stranka na državnom nivou, ali SDA nikada neće biti opozicija državi Bosni i Hercegovini. Uvijek ćemo podržati procese koji su u interesu BiH i njenih građana, ali ćemo se uvijek suprotstaviti svemu što je na štetu države BiH, navodi se u saopćenju SDA.

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda PSBiH, Sulejman Tihić to je danas rekao u razgovoru s Nigeluom Caseyuem, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

Tihić je potvrdio apsolutnu opredijeljenost SDA za članstvo BiH u NATO-u i Evropskoj uniji, kao i dosljednu provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci.

Sugovornici su se složili da je potrebno i važno učešće SDA u procesu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava. SDA će sudjelovati u razgovorima, ali će insistirati da se radi na provedbi presude u slučaju Sejdić - Finci kojom treba eliminirati diskriminaciju ostalih naroda i građana naše zemlje, a ne rješavati pitanje samo jednog konstitutivnog naroda u jednom dijelu entiteta Federacija BiH.

Dosadašnji tokom razgovora i ponuđeni modaliteti rješenja ovoga pitanja nisu tretirali interese i ravnopravnost ostalih. Ne smije se dogoditi da se nekakvim političkim dogovorima proizvede nova diskriminacija, kazao je predsjednik SDA.

On je pojasnio da će SDA podržati provođenje političkog sporazuma u rješavanju vojne imovine čime će biti uspunjeni uvjeti za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-ovom programu MAP.

Što se tiče državne imovine, politički dogovor mora biti dopunjen odredbama presude Ustavnog suda BiH.

Kompletiranje Ustavog suda Federacije BiH cilj je i SDA. Za ovakvu situaciju u Ustavnom sudu, direktno su odgovorni bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto koja je u svom mandatu blokirala imenovanje sudija, dok u protekle dvije godine imenovanja sudija blokira potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, navodi se u sopćenju.

Zbog utvrđenih činjenica o nezakontom djelovanju i malverzacijama Šahbaza Džihanovića u njegovom dosadašnjem radu, SDA se protiv imenovanju Džihanovića za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH. Ovim činom SDA ništa ne blokira, već štiti dignitet institucije Ustavnog suda, izjavio je Tihić tokom razgovora s ambasadorom Caseyem, kaže se u saopćenju SDA.