Tihić: Sada su i stranci svjesni razlika koje postoje među nama

S
SRNA/Sarajevo-x.com
27.11.2011. u 19:09
0
74
Tihić: Sada su i stranci svjesni razlika koje postoje među nama
0
Tihić: Sada su i stranci svjesni razlika koje postoje među nama Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da su se na kolokvijumu "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?", koji se održava u italijanskom gradu Kadenabija i u čijem radu učestvuju lideri šest najvećih političkih stranaka u BiH, pokazale sve razlike koje postoje između šest političkih lidera kada je riječ o ustavnim promjenama u BiH.
"Razgovarali smo o mogućim ustavnim promjenama u procesu priključenja BiH EU i NATO. Pokazale su se sve razlike koje postoje između nas kada je riječ o ustavnim promjenama, tako da su i stranci možda sada više svjesni razlika koje između nas postoje, nego prije ovoga sastanka", rekao je Tihić u telefonskoj izjavi Srni.

On je istakao da, kada je riječ o promjeni ustava BiH, postoje razlike između predstavnika Republike Srpske, koji su za to da se izvrše izmjene ustava u pravcu provođenja odluke suda u Strazburu i druge strane, koja bi, kako je rekao, voljela da te promjene zahvate i više oblasti.

Tihić tvrdi da su te promjene s ciljem dobijanja funkcionalnije i efikasnije strukture BiH, kako bi jedna takva struktura bila spremna da se nosi sa onim što predstoji kada je riječ o članstvu BiH u EU.

On je dodao da su predsjednici političkih stranaka iz BiH, prije početka kolokvijuma, razgovarali o mogućem terminu kada bi se ponovo sastali radi dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH i rješavanju drugih pitanja, poput popisa stanovništva, sistema državne pomoći i provođenja odluke u slučaju "Sejdić i Finci".

TV Al Jazeera Balkan je prenijela večeras da će domaćin narednih pregovora o formiranju Vijeća ministara biti Sulejman Tihić, koji također sutra napušta Italiju.


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: