Predstavili nove načelnike
224

Tihić: Prioritet SDA je prije svega država BiH

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Lijepo je biti izborni pobjednik, ali je na nama još veća odgovornost, rekao je predsjednik SDA na današnjoj konferenciji za novinare i svečanoj promociji budućih načelnika iz ove stranke.

"SDA je ponovo najjača i najveća politička stranka u BiH. Prema svim parametrima za utvrđivanje izbornog pobjednika, mi smo prvi. Osvojili smo najviše glasova, oko 300.000, osvojili smo najviše vijećničkih, odnosno odborničkih mandata, oko 600, i osvojili smo najviše načelničkih pozicija, to još nije konačno i broj varira od 34 do 41. Ovi rezultati prate spektakularne rezultate iz 2008. godine, a u odnosu na 2010. godinu imamo poboljšanje od 50 posto", rekao je Tihić u svom obraćanju novinarima, članovima stranke i simpatizerima.

Predsjednik SDA je rekao da rezultati izbora jasno pokazuju pad podrške dvjema "takozvanim socijaldemokratskim partijama, SDP-u i SNSD-u".

"Uzroci pada podrške tim strankama će sigurno biti razmatrani u organima njihove stranke, a na ovim izborima građani su pokazali da SDP smatraju odgovornim za krizu u BiH. SDP je pokazao da nije u stanju rješavati probleme te da svojom nepromišljenom reakcijom samo usložnjavaju političku situaciju. Svojim ponašanjem i bahatošću pokazali su da je njihov kapacitet na nivou jedne osrednje opozicione stranke. Najveći problem mentaliteta SDP-a je to što oni očekuju da država funkcioniše onako kako funkcioniše SDP, a to tako ne može", izjavio je Tihić.

Ponosni na Srebrenicu

Lider SDA se osvrnuo i na ostale stranačke protivnike, među kojima i SBB BiH. On je kazao kako su građani prozreli politiku ove stranke na čijem čelu je Fahrudin Radončić.

"Prozreli su da je sintagma bolja budućnost iz naziva ove stranke samo paravan za još veće i brže bogaćenje osnivača ove stranke i stranačke elite. Laži i uvrede na kojima je utemeljena ova stranka, njena kampanja i propaganda su dodatno pomogli biračima da prepoznaju njihove stvarne ciljeve. Glasači su SBB-u poručili da je ovo početak njihovog kraja", rekao je Tihić.

On je istakao i to da su ove dvije stranke u odnosu na prošle izbore izgubile znatan broj glasova. "SDP i SBB zajedno imaju 13 načelnika, a mi tri puta više. SDA je pobjednička stranka u šest kantona".

Tihić je posebno istakao da su u SDA ponosni na izborni rezultat u Srebrenici, gdje su osvojili 11 mandata, a SDP i SBB po jedan. U ovoj stranci ističu da su u odnosu na prošle izbore značajniju podršku dobili u Tuzlanskom kantonu, Kantonu Sarajevo, kao i u Srednjobosankskom kantonu.

Pobjeda, ali i obaveza

"Svoju istinsku probosansku orijentaciju stranka je potvrdila osvajanjem načelničkih mjesta širom BiH, uključujući Srebrenicu, zajedno sa drugim strankama, te Vukosavlje, ali i na takozvanom području Herceg-Bosne, tamo smo potvrdili svoje pozicije, s tim da smo sada osvojili načelničke pozicije u Odžaku i Vitezu", rekao je Tihić te naglasio da će ova stranka imati svoje odbornike u skoro svakoj općini u RS-u.

Tihić je rekao i to da u SDA nisu zadovoljni što se HDZ sveo gotovo samo na područje Hercegovine prema sadašnjim izbornim rezultatima. Govoreći o narednom periodu Tihić je kazao kako ovo nije samo pobjeda, već i obaveza.

"Moramo napraviti plan realizacije obećanja koja smo dali biračima i odgovorno raditi. Ova pobjeda daje politički legitimitet SDA i kada su u pitanju viši nivoi vlasti. Za izlazak iz krize neophodno je da se stabilizira vlast na svim nivoima, formiraju parlamentarne većine i da se radi na rješenjima problema. SDA izlazak iz krize vidi na dva načina. U prvom redu u uspostavi parlamentarne većine kakva je bila prije jednostranog raskida koalicije s SDP-om. Nismo stretni zbog toga što to moramo zagovarati, ali zarad države i naroda to nam mora biti varijanta. Ako SDP ne želi to, mi ćemo raditi na uspostavi nove parlamentarne većine. Tražit ćemo da na nivou države sa nama radi još jedna stranka, a na nivou kantona ćemo se ograničiti na one stranke koje ne pripadaju, da ne kažem ovoj antidržavnoj, koaliciji SDP-a i SBB-a", izjavio je Tihić.

Nije Srbin izdao, nego je jedinstvo pobijedilo

On je, predstavljajući kandidate, rekao da njihov osnovni cilj i prioritet mora biti BiH, država ravnopravnih naroda i građana.

Na današnjoj konferenciji su prisustvovali gotovo svi izabrani načelnici, među kojima i Ćamil Duraković iz Srebrenice. On je u svom obraćanju rekao kako je u Srebrenici pobijedilo jedinstvo.

"Dobio sam jutros jednu ružnu poruku, poslao mi ju je jedan lokalni Srbin u Srebrenici, politički aktivan. Napisao je: U Srebrenici nije pobijedio Bošnjak, nego je Srbin izdao. Oko Srebrenice je bilo fame, mi smo jednostavno radili na tome da pobijedi jedinstvo. Želim da javnost zna da Ćamil Duraković ima više glasova nego Vesna Kočević i Radojica Ratkovac zajedno. Dakle, nije Srbin izdao, nego je jedinstvo pobijedilo. Prije svega jedinstvo Bošnjaka, ali ja u Srebrenici imam i između 250 do 300 srpskih glasova. Želim se zahvaliti SDA, ali i drugim strankama SBiH, SDP-u i SBB-u", rekao je Duraković.

Prisutnima su se kratko obratili i ostali načelnici iz SDA, među kojima i najmlađi načelnik u BiH Semir Efendić i jedina načelnica iz SDA Amra Babić.