PSBiH
0

Tihić održao sastanak s delegacijom senatora Francuske

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu, Sulejman Tihić danas je održao sastanak s delegacijom Senata Republike Francuske tokom kojeg je istakao da su odnosi naše dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Tihić je rekao kako je neophodno afirmirati politiku dogovora, dijaloga i sporazuma, te jačati institucije koje označavaju vladavinu prava.

"Bosna i Hercegovina je multietnička država u kojoj etnički princip dominira, zbog čega je neophodno raditi na ostvarivanju balansa između građanskog i nacionalnog. S druge strane nužne su i promjene koje će ukiniti skup i nefunkcionalan sistem, a BiH učiniti efikasnom državom“, naglasio je on.

Predsjednik Grupe prijateljstva za zapadni Balkan, Jean Pierr Michel je tokom susreta rekao da je za Francusku Balkan važan, ali da on ne može biti stabilan ukoliko nije stabilna Bosna i Hercegovina, dok je potpredsjednik Grupe za BiH, Billout Michel naglasio da njegova zemlja snažno podržava ulazak BiH u Evropsku uniju.

Tokom susreta Tihiću je uručena medalja Senata, uz poziv da posjeti Republiku Francusku, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.