{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić nije zadovoljan proteklom godinom

F
23.12.2009. u 13:10
0
11
Tihić nije zadovoljan proteklom godinom
0
Tihić nije zadovoljan proteklom godinom
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je danas u Sarajevu da nije zadovoljan proteklom godinom kada je u pitanju politička situacija i napredovanje Bosne i Hercegovine.
Tihić najvećim uspjehom smatra amandman za Brčko Distrikt, čije je donošenje rezultat prudskog procesa. Neuspjeha ima, smatra Tihić, više.

"Zbog nespremnosti bosanskohercegovačkih političara na dijalog i zbog nedostatka volje za kompromisom butmirski proces je bio neuspješan, sporo se provode aktivnosti na liberalizaciji viznog režima, ispunjavanje uvjeta za članstvo u MAP-u te aplikacije za članstvo u EU", kazao je.

Dodao je da su i mediji doprinijeli tome jer su promovirali politike isključivosti.

"Međunarodna zajednica je u protekloj godini imala pasivnu ulogu, te je, uz odgovornost domaćih političara, dovela do ovakve situacije", rekao je Tihić i podsjetio da je SDA "uvijek bila dio rješenja, a ne problema".

Na pitanje da li će ovakav trend biti nastavljen i u sljedećoj godini, Tihić je odgovorio da imajući u vidu trenutnu situaciju i politički raspored snaga nije optimist.

"Ono što je neupitno jest država Bosna i Hercegovina, njen put ka EU i NATO-u, a kojom ćemo brzinom ići zavisi od unutrašnjeg rasporeda snaga i spremnosti za dijalog i kompromis. Valjda je sada svima jasno da smo ostali sami. Međunarodna zajednica i SAD će nam i dalje pomagati, ali neće uraditi posao umjesto nas", istakao je.

Predsjednik SDA upozorio je i na opasnost od zaoštravanja političke retorike u toku predizborne godine, ali i ponovio da teritorijalni integritet BiH ostaje neupitan.

"Bojim se da ćemo 2010. biti izloženi i većim političkim blokadama, te da ćemo na kraju te godine biti još nezadovoljniji. Šteta što nije prošao butmirski proces, ustavna i druge reforme, jer izgubili smo ne samo godinu dana nego najmanje pet, jer će i naredna vlast biti konstituirana po skupom i nefunkcionalnom sistemu", kazao je.

Kada je u pitanju državna imovina, Tihić je istakao da "ako želimo sve da iskompliciramo onda njenu podjelu nećemo nikada završiti".

Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića, smatra Tihić, još je jedan pokazatelj neophodnosti usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Ako to ne uradimo u narednih nekoliko mjeseci, prijete nam sankcije, pa čak i isključenje iz članstva Vijeća Evrope", upozorio je Tihić.

Predsjednik SDA prokomentirao je i odlazak stranih tužitelja i sudija iz odjela za organizirani kriminal te kazao da je "razočaran ovakvim potezom međunarodne zajednice".

"Od toga dana u BiH ništa neće biti isto. Ova odluka neće doprinijeti vladavini prava već vladavini kriminala", zaključio je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: