{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić nije zadovoljan proteklom godinom

F
23.12.2009. u 13:10
0
11
Tihić nije zadovoljan proteklom godinom
0
Tihić nije zadovoljan proteklom godinom
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je danas u Sarajevu da nije zadovoljan proteklom godinom kada je u pitanju politička situacija i napredovanje Bosne i Hercegovine.
Tihić najvećim uspjehom smatra amandman za Brčko Distrikt, čije je donošenje rezultat prudskog procesa. Neuspjeha ima, smatra Tihić, više.

"Zbog nespremnosti bosanskohercegovačkih političara na dijalog i zbog nedostatka volje za kompromisom butmirski proces je bio neuspješan, sporo se provode aktivnosti na liberalizaciji viznog režima, ispunjavanje uvjeta za članstvo u MAP-u te aplikacije za članstvo u EU", kazao je.

Dodao je da su i mediji doprinijeli tome jer su promovirali politike isključivosti.

"Međunarodna zajednica je u protekloj godini imala pasivnu ulogu, te je, uz odgovornost domaćih političara, dovela do ovakve situacije", rekao je Tihić i podsjetio da je SDA "uvijek bila dio rješenja, a ne problema".

Na pitanje da li će ovakav trend biti nastavljen i u sljedećoj godini, Tihić je odgovorio da imajući u vidu trenutnu situaciju i politički raspored snaga nije optimist.

"Ono što je neupitno jest država Bosna i Hercegovina, njen put ka EU i NATO-u, a kojom ćemo brzinom ići zavisi od unutrašnjeg rasporeda snaga i spremnosti za dijalog i kompromis. Valjda je sada svima jasno da smo ostali sami. Međunarodna zajednica i SAD će nam i dalje pomagati, ali neće uraditi posao umjesto nas", istakao je.

Predsjednik SDA upozorio je i na opasnost od zaoštravanja političke retorike u toku predizborne godine, ali i ponovio da teritorijalni integritet BiH ostaje neupitan.

"Bojim se da ćemo 2010. biti izloženi i većim političkim blokadama, te da ćemo na kraju te godine biti još nezadovoljniji. Šteta što nije prošao butmirski proces, ustavna i druge reforme, jer izgubili smo ne samo godinu dana nego najmanje pet, jer će i naredna vlast biti konstituirana po skupom i nefunkcionalnom sistemu", kazao je.

Kada je u pitanju državna imovina, Tihić je istakao da "ako želimo sve da iskompliciramo onda njenu podjelu nećemo nikada završiti".

Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića, smatra Tihić, još je jedan pokazatelj neophodnosti usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Ako to ne uradimo u narednih nekoliko mjeseci, prijete nam sankcije, pa čak i isključenje iz članstva Vijeća Evrope", upozorio je Tihić.

Predsjednik SDA prokomentirao je i odlazak stranih tužitelja i sudija iz odjela za organizirani kriminal te kazao da je "razočaran ovakvim potezom međunarodne zajednice".

"Od toga dana u BiH ništa neće biti isto. Ova odluka neće doprinijeti vladavini prava već vladavini kriminala", zaključio je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: