BiH
0

Tihić neće prisustvovati sastanku s visokim predstavnikom

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je Agenciji FENA da neće prisustvovati večerašnjem sastanku u Sarajevu koji je najavljen kao razgovor visokog predstavnika za BiH i specijalnog izaslanika EU Christiana Schwarza-Schillinga s liderima bh. političkih stranaka o ustavnim reformama.

Tihić smatra da će to biti sastanak koji treba da stavi "ad acta" aprilski paket ustavnih reformi i "prikrije" domaće i međunarodne predstavnike, odgovorne za neuspjeh dosadašnjih pregovora.

"Mislim da večerašnji susret treba da bude početak razgovora o ustavnim promjenama 'od nule', što znači - daleko manje nego što smo dosad postigli aprilskim paketom, veću neizvjesnost uopće u pogledu sadržaja itd.

S druge strane, ako imamo u vidu rok koji je OHR postavio - 31.12. 2009. godine za okončanje nekakve 'nedefinirane, maglovite, neodređene faze ustavnih promjena, bez prethodnog političkog dogovora...Ovako nepripremljen sastanak koji samo prosipa neke fraze, koje nikog ni na šta ne obavezuju i više su puta ponavljane, neće dati rezultat", riječi su Sulejmana Tihića.

Lider Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija odlučit će tokom dana da li će prisustvovati večerašnjem sastanku ili ne.

I on naglašava da neće imati smisla ako se u tim pregovorima o ustavnim promjenama namjerava krenuti 'od nule'.

"Ako se u ovim pregovorima misli krenuti tek od početka, ne treba računati na SDP jer je to amnestiranje onih zbog kojih se već godinu dana tapka u mjestu.

Ako je ovo sastanak na kojem treba vidjeti postoji li parlamentarna većina spremna da prihvati aprilski paket u onoj ili modificiranoj formi, za SDP je to prihvatljivo", rekao je Lagumdžija za Agenciju FENA .