BiH
0

Tihić: Ne mogu postojati kantonalne i entitetske policije u BiH

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas pred Narodnom skupštinom RS-a da ako se ostave kantonalne i entitetske policije nećemo imati funkcionalnu policijsku strukturu u BiH.

SDA je protiv, kako je pojasnio, postojanja entitetskih i kantonalnih policija, a trebaju se organizirati lokalne policijske oblasti koje bi nosili naziv po sjedištima, kao što je banjalučka, dobojska, sarajevska...

Te oblasti mogu se kretati u okviru entitetske linije, a samo bi, kako je dodao, sarajevska morala prelaziti entitetsku liniju.

"Morala bi biti regulirana posebna policijska oblast za područje Srebrenice i te regije", kazao je Tihić naglašavajući da je takva organizacija policije, koju zagovara SDA, u interesu svih građana u BiH.

Takva policija, kako je dodao, bila bi efikasnija i funkcionalnija, a i zbog nekih tehničkih kriterija teško je zadržati sadašnje uređenje policijskih struktura.

Upozorio je i da bi se zadržavanjem policija entiteta i kantona ne bi mogla ispoštovati dva principa koje je postavila Evropska komisija u reformi policije.

Cilj reforme je efikasna i funkcionalna policija, kazao je Tihić i naveo da se svi moraju složiti da sada nemamo takvu policiju.

"Svima je jasno da postojeće stanje ne može opstati kada je u pitanju policija", naveo je on i dodao da kada je u pitanje rješavanje ratnih zločina nesvatljivo da nismo imali nijedne prijave i krivičnog procesa za genocid u Srebrenici.

Naveo je i druge primjere koji, istaknuo je, govore da postojeća policijska struktura nije efikasna i da iz razloga nije čudno što je reforma policije uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Tihić je poručio da se policija ne može zvati bošnjačka, srpska i hrvatska već mora biti efikasna i raditi u korist svih građana.

"Tu je i presuda Međunarodnog suda u Haagu gdje je jasno rečeno da su vojne i policijske snage odgovorne za dešavanja u Srebrenici i to je nešto što se treba uvažavati", naveo je Tihić i dodao da ovakva policija, kako je postavljena, ne može sarađivati sa Haškim tribunalom.

Tihić je, u obraćanju Narodnoj skupštini, koja danas razmatra dosadašnji tok reforme policije u BiH, kazao da se reforma policije mora zasnivati na tri evropska principa, a da možemo ići naprijed samo uz kompromise.