Godišnjica SDA
3

FOTO / Tihić: Nastavit ćemo se boriti za demokratsku BiH

Anadolija
Rukovodstvo Stranke Demokratske Akcije BiH danas je, povodom obilježavanja 22. godišnjice postojanja i djelovanja Stranke, posjetilo Šehidsko mezarje Kovači, i učenjem fatihe i polaganjem cvijeća, odalo počast osnivaču i prvom predsjedniku SDA Aliji Izetbegoviću.
Delegaciju SDA predvodili su predsjednik Sulejman Tihić i predsjedavajući Predsjedništva BiH i član Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović.

Tihić je u prigodnom obraćanju podsjetio na važnost historijske uloge SDA u očuvanju i odbrani Bosne i Hercegovine i njenog naroda.

Napominjući da je program SDA koncipiran na ravnopravnosti i jednakosti svih naroda i narodnosti u BiH, Tihić je podsjetio na riječi Alije Izetbegovića da "SDA želi da Bosna i Hercegovina bude komotna za sve ljude koji u njoj žive".

"SDA je vodila procese reformi, koji su uvijek značili više države, a manje entiteta", kazao je Tihić. On je upozorio na opasne aktuelne procese koje vode pojedine političke snage u BiH s ciljem "negiranja počinjenih zločina i genocida".

Tihić je na kraju obraćanja pozvao na "nastavak borbe za demokratsku Bosnu i Hercegovinu".

Svečanost povodom obilježavanja 22. godišnjice postojanja i djelovanja SDA je održana u hotelu Evropa u Sarajevu, gdje je upriličena dodjela zahvalnica poslanicima SDA u prvom sazivu Skupštine RBiH.

SDA je osnovana 26. maja 1990. godine u Sarajevu. Bila je to prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u bivšoj Jugoslaviji. Programskom deklaracijom SDA se definisala kao "Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-historijskom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke".

Incijativni odbor za osnivanje Stranke je činilo 40 odlučnih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banje Luke.

Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović. Dužnost predsjednika SDA Izetbegović je obnašao do oktobra 2001. godine, predvodeći Stranku i bošnjački narod u najdramatičnijem periodu bosanske istorije.