BiH
0

Tihić: Lobirati za egzistencijalna pitanja povratnika i poseban status Srebrenice

FENA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić i drugi učesnici današnjeg radno-konsultativnog sastanka u Sarajevu o problemima u Srebrenici, u izjavama novinarima nakon sastanka naglasili su prvenstveno svoj dogovor o lobiranju za rješavanje egzistencijalnih pitanja povratnika u Srebrenicu.

Nakon obrazloženja ove inicijative, saopćili su i stav da će Stranka demokratske akcije, Stranka za BiH i Socijaldemokratska partija BiH, nakon što Općinsko vijeće u Srebrenici donese odgovarajuću rezoluciju ili drugi odgovarajući akt, lobirati u državnom parlamentu za donošenje zakona ili za izmjenu Ustava BiH, a u vezi s reguliranjem posebnog statusa Srebrenice kao područja s kojeg potječu žrtve genocida počinjenog tokom proteklog rata u BiH. Bit će pokrenuta i inicijativa vezana za memorijalni kompleks Potočari koji je zasad reguliran odlukom visokog predstavnika.

«Podržavamo također inicijativu, a izgleda da za to postoji i konsensuz Republike Srpske, o formiranju posebnog odjela suda i tužilaštva u Srebrenici radi procesuiranja odgovornih za genocid počinjen na ovom području», kazao je novinarima inicijator današnjeg sastanka Sulejman Tihić. Sastanak je sazvan radi dogovora o realizaciji zaključaka prethodnog susreta od 12. marta u Srebrenici.

Prenoseći novinarima današnji dogovor, Tihić je prije svega istaknuo inicijativu za izmjenu - u najkraćem mogućem roku zakona koji se odnose na zdravstvenu, boračku zaštitu i na sva prava koja su izbjeglice iz Srebrenice imale u Federaciji prije povratka u RS. Dogovoreno je da ove aktivnosti koordiniraju resorna federalna ministarstva i da već u narednih 10-ak dana pripreme izmjene odgovarajućih zakona, kako bi mogle biti na dnevnom redu na prvim narednim sjednicama kantonalnih skupština i Federalnog parlamenta.

U budžetima svih nivoa vlasti, uključujući kantonalne i federalne, u posebnoj stavci treba osigurati novac za povratak u Srebrenicu, dogovoreno je također. Nakon uspostave Vlade FBiH, federalni premijer treba da organizira sastanak s domaćim privrednicima, a cilj je ulaganje novca u zone povratka radi otvaranja novih radnih mjesta.

Danas je dogovoreno i da formiranjem posebnog fonda bude osiguran novac za stimuliranje određenih visokostručnih kadrova - ljekara i dr. koji treba da se vrate u Srebrenicu.

Drugi učesnik sastanka, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, izjavio je da će pomoć i partnerstvo za pomoć Srebrenici, ali i drugim općinama u Podrinjskoj regiji iz kojih potječu žrtve genocida biti zatražena i izvana.

«Jučer sam imao sastanak s ministrom finansija i industrije Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je spreman razmotriti proizvodni projekt za čije je finansiranje potrebno oko milion KM, a bez 600.000 KM ne može biti nastavljen», izjavio je Silajdžić.

Osim Tihića i Silajdžića, učesnici današnjeg sastanka bili su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, poslanik u državnom parlamentu i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, načelnik Općine Srebrenica Abdurahman Malkić, te brojni drugi predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava i drugih institucija.