BiH
0

Tihić: Iskreno vjerujem u multietničku i prosperitetnu BiH

FENA
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas su sudjelovali u nastavku zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i prezentirali svoja viđenja aktuelne političke situacije u našoj zemlji.

Dopredsjedavajući Doma naroda bh. parlamenta Sulejman Tihić kazao je da su izazovi i prioriteti Parlamentarne skupštine BiH slični onima iz prethodnog mandata na koje, nažalost, ova institucija nije dala adekvatne odgovore.

Prioriteti su, naveo je, kako unutarnja, tako i integracija BiH u EU i NATO.

Unutarnja integracija odnosila bi se prvenstveno na ekonomsku integraciju, jedinstveno tržište, bolju saradnju institucija za provedbu zakona, ujednačenje primjene zakona u oblastima u kojima postoje znatne razlike.

Vanjska integracija odnosila bi se na ispunjavanje uvjeta za članstvo BiH u EU i NATO-u - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Evropsko partnerstvo, ispunjavanje uvjeta iz programa MAP-a, prvenstveno rješavanje statusa vojne imovine.

Parlamentarna skupština BiH, rekao je Tihić, u predstojeće tri i po godine morat će udvostručiti napore i aktivnosti kako bismo ostvarili potrebnu dinamiku u donošenju reformskih zakona iz domena evropskih integracija.

Nažalost, dodao je, u proteklom mandatnom periodu nisu ostvareni očekivani rezultati.

Pojašnjavajući uzroke aktuelne političke situacije u BiH, Tihić je podsjetio da nakon izbora 2010, vlasti entiteta RS-a ne priznaju Vladu Federacije BiH, što se negativno odražava na međuentitetsku saradnju i rješavanje problema.

Po njegovim riječima, vlasti RS-a žele da utiču na sastav buduće parlamentarne većine, odnosno sastav stranaka iz FBiH koje će u njoj sudjelovati, dok ujedno osporavaju učešće legitmnih predstavnika Bošnjaka u Vladi i ostalim institucijama entiteta RS.

Kao poseban problem Tihić je naveo rad pravosudnih institucija (državnih i entitetskih) koje imaju još oko 2,5 miliona neriješenih predmeta od 2003. godine.

Kako je kazao, neujednačenost sudske prakse i pravnih lijekova zahtijevaju osiguranje jedinstvene primjene prava što nameće potrebu formiranja vrhovnog suda BiH jer smo, izuzev V. Britanije, mi jedina zemlja EU koja ga nema.

"Osim toga, stalno smo izloženi nacionalističkoj retorici, negiranju genocida u Srebrenici koji je Vlada RS-a konačno priznala 2005. i usvojila izvještaj o njemu. Stvara se takva politička atmosfera u kojoj se optuženi i osuđeni za ratne zločine veličaju kao nacionalni heroji, a Haški tribunal, Sud i Tužilaštvo BiH negiraju kao pristrasni i tzv. antisrpski sudovi", kazao je Tihić.

Nisam optimist, rekao je dopredsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta, da PSBiH može išta bitno riješiti ukoliko ne bude političkog dijaloga i kompromisa između političkih lidera.

To je, nažalost, realnost BiH, kazao je.

"U proteklom periodu, u PS-u je blokirano usvajanje 260 zakona korištenjem entitetskog veta od predstavnika RS-a, dok je usvojeno svega 156. U 2010. je od planiranih 111 zakona usvojeno samo 27, od čega samo sedam onih koji se odnose na integracije u EU, dok su ostali zakoni blokirani opet entitetskim vetom iz RS-a", kazao je Tihić.

Dodao je da, ako iskreno želimo da parlament BiH uspije odgovoriti na izazove, potreban je politički dogovor domaćih lidera, ali i pomoć međunarodne zajednice, ne u smislu nametanja rješenja već samo u formi moderacije i ekspertize.

"Iskreno vjerujem u demokratsku i prosperitetnu, multietničku Bosnu i Hercegovinu i nastavit ću raditi za njenu dobrobit", kazao je Tihić, saopćeno je iz njegovog kabineta.