BiH
0

Tihić i Čović razgovarali kako BiH može postati evropska država

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednici Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović sastali su se danas u Centrali SDA u Sarajevu.

Kako su izjavili nakon sastanka, razgovarano je o mnogo tema, ali, prije svega, kako BiH može postati evropska država, zatim o implementaciji izbornih rezultata, odnosu HDZ-a i SDA, te onome što je bilo i što treba da bude, prisjećajući se i "aprilskog paketa" i Prudskog procesa.

"Razgovarali smo i o jednoj zajedničkoj osnovi buduće parlamentarne većine i da li osnova može biti "aprilski paket", zatim o rješenjima kada je u pitanju državna i vojna imovina, a mislim da o foteljama treba razgovarati tek negdje na kraju", kazao je predsjednik SDA.

Predsjednici dviju stranaka međusobno su se informirali i o razgovorima koje su nakon općih izbora obavili s predstavnicima drugih stranaka.

Na sastanku je, također, ocijenjeno da bi "aprilski paket" mogao biti početna osnova za ustavnu reformu, ali nakon što se formira nova vlast.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da ovaj put nije razgovarano o trećoj federalnoj jedinici ili bilo čemu što se tiče ustavnih promjena na taj način .

"Jedino smo kazali da se BiH treba urediti prihvatljivo i da bude 'normalna' evropska država, a da ćemo sve ostalo razgovarati kroz proces koji slijedi, a mi mislimo da slijedi jedan proces dogovaranja. Ja ću informirati Predsjedništvo HDZ-a ovih dana o tome što smo danas razgovarali i onda ćemo vidjeti kako nastaviti dalje komunikaciju. Ja i sutra imam sastanke s predsjednicima stranaka, ovaj put s hrvatskim predznakom", kazao je Čović.

On je izrazio ubjeđenje da bi u ovom, kako ga je nazvao, prelaznom periodu, dok se ne donese novi Ustav, predsjedavajući Vijeća ministara BiH trebao biti iz reda hrvatskog naroda.

Tihić je ovom prilikom također kazao da SDA ima u četvrtak sjednicu Predsjedništva na kojoj će donijeti stavove oko budućih koalicija.

"Najvjerovatnije će biti stav da idemo u razgovore u prvom krugu s SNSD-om kada je u pitanju RS, a u FBiH s SDP-om i HDZ-om. Nakon sjednice mi ćemo imati pojedinačne susrete s delegacijama tih stranaka, s tim što ja krajem ove sedmice planiram razgovarati s Dodikom", rekao je Tihić.