Životinje joj spasile život
2

Tifa Avdić kod Lukavca ima pravu malu životinjsku farmu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
"Životinje i priroda spasile su mi život", kaže Tifa Avdić, koja u Bokavićima kod Lukavca ima pravu malu životinjsku farmu.

Iako je odrasla u naselju Kreka, a potom živjela u Oktobarskoj ulici u Tuzli, Avdićeva od 1992. godine živi u blizini jezera Modrac, gdje na imanju gaji ovce, koze, patke, guske i kokoške te brine o psima i mački.

"Vjerovatno ne bih bila među živima da nije bilo prirode i životinja. Naime, 1997. godine sam imala jednu složenu operaciju, a ljekar mi je savjetovao da većinu slobodnog vremena provodim u prirodi. Poslušala sam ga i mogu vam reći kako sam po cijeli dan u prirodi sa svojim stadom, svojim cukama, kokama, macom…”, kaže na početku razgovora za Klix.ba Tifa Avdić.

U Bokavićima živi sa 31-godišnjim sinom Almirom, građevinskim konstruktorom koji je bez zaposlenja. U baraci imaju struju, ali nemaju vodu. Nedavno je Tifa prodala nekoliko ovaca kako bi kupila neregistrovan automobil koji joj služi za odlazak po vodu do prve susjedne kuće u selu.

"Snalazimo se nekako mada nam je najteže zimi. Imam 93 različite životinje, kojima je potrebno tri vreće hljeba tokom sedmice. Srećom, dobijam stari hljeb, a u jednoj mesnici mi ostavljaju loj. Uspijevam ih hraniti, ali teško. Znam biti gladna, ali životinjama ne smije ništa faliti", kaže Tifa.

Kroz život se, kaže, bori kao lavica. Ništa joj nije teško, iako je 70-postotni invalid. Nikada nije molila za milostinju, ali dok je dobrih ljudi vjeruje da će prehraniti i sebe i životinje.

"Nedavno se pored moje kuće vozila biciklistička utrka. Pitaju oni mene: 'Tifo, treba li ti šta'. Kažem da ne treba, no oni su donijeli hrane za životinje i obećali kako će poslati volontere da mi srede dvorište i dotjeraju kuću. Hvala im, uradili ili ne”, govori ona.

Kaže kako je neke od životinja spasila sigurne smrti. Jednom psiću je bila slomljena noga, a ona ga je uspjela izliječiti. Mačku je donijela iz šume. Sve životinje imaju svoja imena.

"Sve ih znam. Svaku ovcu prepoznajem po repu. Svaki cuko ima svoje ime. Moj ljubimac je Ćiro, on me najbolje sluša. A slušaju me i ostale životinje s kojima provodim dane", govori Tifa.

Za nju znaju svi Bokavićani. Kažu kako je vrijedna i hrabra žena. Tifa kaže kako u njeno dvorište dolaze djeca kako bi se igrala sa njenim životinjama. Tada, kaže ona, njenoj sreći nema kraja.