{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TIBiH traži ostavku ministra Jerka Lijanovića

F
9.11.2012. u 13:25
0
5
TIBiH traži ostavku ministra Jerka Lijanovića
0
TIBiH traži ostavku ministra Jerka Lijanovića
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Na osnovu prijave koju je uputio Transparency International BiH (TIBiH), Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) izrekla je novčanu sankciju Narodnoj stranci Radom za boljitak (NSRzB) zbog zloupotrebe kampanje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u svrhu predizborne promocije stranke.
CIKBiH je za kršenje Izbornog zakona izrekao ovoj stranci maksimalnu novčanu sankciju propisanu zakonom od 10.000 KM.

U saopćenju CIK-a BiH se navodi da je utvrđeno "da je Narodna stranka Radom za boljitak odgovorna što je u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje, prekršila pravila ponašanja iz člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH", odnosno pravila koja se odnose na oglašavanje stranaka van zakonom propisanog trajanja predizborne kampanje.

"TIBiH pozdravlja odluku CIK-a BiH, posebno zbog činjenice da su slične zloupotrebe sredstava i funkcija institucija izvršne vlasti od stranaka prisutne u BiH već godinama. TIBiH se također nada da će nadležne institucije preispitati i činjenicu da su sredstva Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u iznosu od čak 3,7 miliona KM, utrošena netransparentno, na šta su ukazivali i nalazi Ureda za reviziju FBiH, te iskorištena za ličnu promociju ministra Jerka Lijanovića i promociju stranke kojoj pripada", navedeno je u saopćenju TIBiH.

Na osnovu odluke CIK-a BiH, a koja jasno pokazuje povezanost kampanje Ministarstva pod nazivom "Kupujmo domaće" s kampanjom Narodne stranke Radom za boljitak, TIBiH očekuje od ministra Jerka Ivankovića Lijanovića da pokaže minimum odgovornosti i podnese ostavku s mjesta ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, saopćeno je iz TIBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: