Nakon pokretanja istrage o SB
0

TiBiH: Nalog ministra Budimlića je neprihvatljiv i nezakonit

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) smatra apsolutno neprihvatljivim i nezakonitim nalog minstra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mehmeda Budimlića da se pokrene krivična istraga protiv magazina "Slobodna Bosna".

TIBiH poziva Ministarstvo da objasni na kojim zakonskim okvirima je zasnovano pokretanje ovakve istrage protiv jedne medijske kuće, posebno imajući u vidu da je nalog upućen nakon što je u "Slobodnoj Bosni" objavljen članak o samom ministru.

"Ovakav vid vršenja pritiska na rad medija i predstavlja povratak u totalitarni režim i apsolutno narušava slobodu govora i slobodu medijskog izvještavanja“, navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

TIBiH također podsjeća da, ukoliko ministar smatra da je člankom u "Slobodnoj Bosni" narušen njegov ugled, postoje pravna sredstva zaštite od klevete te u to ne spada pokretanje krivične istrage protiv medija i novinara.

Očigledno je, dodaje se u saopćenju, da se u ovom slučaju radi o nezakonitim pokušajima obračunavanja s medijima te najgrubljem kršenju ljudskih prava i sloboda.

TIBiH, zbog toga poziva ministra Budimlića, da ukoliko ne može dokazati zakonitost ovakvog postupka, hitno podnese ostavku jer korištenje istražnih organa u svrhu ličnih obračuna nije primjereno ministru unutrašnjih poslova, koji umjesto da provodi zakon, u ovom slučaju ga grubo krši.