Teške kvalifikacije u SB
0

Ministar Budimlić pokrenuo istragu protiv sebe

Piše: A. Džaferović
Fikret Musić i Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Muhamed Budimlić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, demantovao je da je pokrenuo istragu protiv Slobodne Bosne zbog članka objavljenog u tom magazinu te kazao da je, ustvari, pokrenuo istragu protiv sebe.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su jučer protest Budimliću zbog navodnog pokretanja istrage protiv Slobodne Bosne zbog članka pod nazivom "SDP-ova platforma: pendrek za čovjeka".

Budimlić je na konferenciji za novinare istup Udruženja okvalifikovao kao neistinitim, koji ima za cilj dezinformiranje i obmanjivanje javnosti. Budimlić tvrdi da je zatražio istragu protiv sebe, te da nijednom riječju nije spomenuo istragu protiv Slobodne Bosne.

"Kvalifikacije navedene u članku objavljenom u Slobodnoj Bosni izuzetno su teške i osoba koja može imati bilo kakve veze s tim navodima ne može i ne smije biti na slobodi, a kamoli biti ministar unutrašnjih poslova. Zbog građana, kolega, novinara i budućih policajaca te studenata Fakulteta za kriminalistiku zatražio sam istragu protiv sebe. Kao ministar moram ostati izvan svake razumne sumnje kako bih mogao obavljati ovu odgovornu funkciju. Što se navoda i kvalifikacija iz Slobodne Bosne tiče oni mogu biti demantovani istragom koju sam zatražio ili dokazani što će za posljedicu imati moj odlazak u zatvor", kazao je Budimlić, te dodao da podržava istraživačko novinarstvo jer može doprinijeti borbi protiv kriminaliteta.

Budimlić je naglasio da su optužbe Slobodne Bosne u članku objavljenom 20. oktobra izuzetno teške i da čovjek uz čije ime i prezime stoje ne može slobodno šetati ni ovim gradom ni ovom zemljom, a kamoli obavljati odgovornu funkciju u izvršnoj vlasti. Zbog toga je, kaže, uputio nalog Ministarstvu i sekretaru ministarstva da pokrenu istragu kako bi se ispitale istinitosti tih navoda.

"Poručit ću kriminalcima i svima koji krše zakone Kantona Sarajevo i BiH da se upitaju šta njima sljeduje ako sam ja zatražio istragu protiv samog sebe", zaključio je Budimlić.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Fikret Musić kazao je da Vlada jednoglasno podržava postupke Budimlića u zaštiti osobnog integriteta i integriteta Ministarstva.