BiH
0

TI BiH: Narušena samostalnost gradova i općina u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi u RS-u i dalje zadire u samostalnost gradova i općina smatraju u Transparency International u BiH (TI BiH).

Tvrde da ovaj zakon, koji je na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a, koja je danas počela u Banjoj Luci, nije predvidio sudsku zaštitu predsjednicima raspuštenih skupština koje sada može raspustiti Narodna skupština RS, a na prijedlog Vlade.

TI BiH smatra da je jedino sudska zaštita odgovarajući garant miješanju centralnih organa vlasti u rad lokalne samopuprave.

Predloženim rješenjima se opet dovodi u pitanje samostalnost u radu lokalne samouprave na šta je TI BiH upozorio u javnoj raspravi.

"Novina u odnosu na rješenje u nacrtu je da Narodna skupština RS na prijedlog Vlade može raspustiti skupštine opština i gradova, i to odlukom koja mora biti obrazložena. Nacrt je ranije predviđao da to može učiniti sama Vlada, a na prijedlog Ministarstva. Pored toga, pooštreni su i razlozi kada je moguće raspuštanje, tj. produženi su rokovi pa se sada skupština može raspustiti ako se npr. ne konstituiše u roku od šest mjeseci od potvrde rezultata izbora (ranije u roku od tri mjeseca)", navode iz TI BiH.

Prijedlog zakona donosi bolja rješenja u odnosu na nacrt kao rezultat široke javne rasprave, ali i dalje nisu ispoštovane najznačajnije primjedbe.

TI BiH smatra da sastav Privremenog organa koji mijenja skupštinu je i dalje takav da u njemu većinu imaju predstavnici ministarstava (dva od tri člana), a sve odluke se donose većinom glasova.

Skupština kao predstavničko tijelo gradova i općina izraz je demokratske volje građana i ne bi smjela biti zamijenjena ad hoc organom bez odgovarajuće i precizno definisane pravne zaštite. Evropska povelja o lokalnoj samoupravi garanutuje samostalnost gradovima i opštinama i dopušta miješanje centralnoj vlasti, ali samo po principu srazmjernosti.

TI BiH je uputio Komentare na Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi RS (u prilogu) skupštinskim radnim tijelima apelujući na narodne poslanike da na sjednici djeluju amandmanima kako bi se zaštitila i izborna volja građana koja se narušava raspuštanjem njihovih izabranih predstavnika.