BiH
0

TI BiH i Univerzitet u Zenici dogovorili saradnju

ZEDA
Transparency International BiH i Univerzitet u Zenici potpisali su memorandum o saradnji, kojim se uspostavljaju mehanizmi i utvrđuju načini saradnje u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, te osiguranja intergiteta i kvaliteta u visokom obrazovanju. Memorandum su potpisali prof. dr. Sabahudn Ekinović, rektor Univerziteta u Zenici i Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency International BiH.

Univerzitet u Zenici je prvi u nizu javnih univerziteta s kojim je TI BiH uspostavio saradnju u svrhu aktivnijeg angažmana na prevenciji korupcije u visokom obrazovanju, usvajanjem antikorupcijskih planova na univerzitetima i stvaranjem preduslova za usklađivanje zakonskog okvira u ovoj oblasti.

"Ostvarivanje saradnje sa univerzitetima u BiH dio je aktivnosti TI BiH, usmjerenih ka definisanju uzroka korupcije u visokom obrazovanju i njihovom otklanjanju strateškim pristupom i primjenom unaprijed definisanih mjera i antikorupcijskih planova", kazala je Ivana Korajlić, portparol Transparency International BiH.

TI BiH i Univerzitet u Zenici memorandumom su se obavezali na zajednički angažman i učešće u istraživanjima, edukativnim radionicama, a, prije svega, u kreiranju i usvajanju planova integriteta i načela transparentnosti i odgovornosti na Univerzitetu.

Nakon Zenice, memorandum će biti potpisan sa univerzitetima u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.