Kyodo i Univerzitet u Tuzli
0

Projekat Borba protiv korupcije u obrazovanju

Sarajevo-x.com
Centar za civilno društvo Kyodo potpisao je danas s Univerzitetom u Tuzli Sporazum o suradnji na implementaciji projekta - Borba protiv korupcije u obrazovanju koji financira Delegacija EU u BiH.

U ime Univerziteta u Tuzli sporazum je potpisao rektor prof.dr.sc. Enver Halilović.

Ceremonija potpisivanja sporazuma upriličena je u sklopu dvodnevnog programa svečanog otvorenja 16. ljetnog univerziteta u Tuzli u sklopu kojeg je održan i okrugli stol na temu: Antikorupcija u obrazovanju.

Sudionici okruglog stola raspravljali su na dvije teme koje su izlagale predstavnice Transparency Internationala: „Korupcija u visokom obrazovnaju“ i „Poteškoće u procesuiranju slučajeva korupcije“.

Govoreći o podlozi koja stvara pogodno okruženje za korupciju Transparency International je identificirao kompliciranu strukturu vlasti, nejasan i netransparentan zakonski okvir, te probleme vezane za licenciranje, akreditaciju i nadzor rada visoko-školskih ustanova.

Prema istraživanju TI studenti najviše percipiraju korupciju pri prijemu i polaganju ispita. Cilj projekta koji implementira Kyodo je upravo unaprijeđenje i harmonizacija ispitnih procedura na javnim visoko-školskim ustanovama.

Potpisujući Sporazum rektor Halilović je u ime Univerziteta izrazio punu podršku ovome projektu i istaknuo kako Tuzlanski univerzitet upravo provodi intenzivne konzultavcije s dekanima fakulteta vezano za predstojeće prijemne ispite kako bi se smanjile koruptivne radnje i prijem studenata bio što transparentniji.

Gđa. Dragana Šarić koja je u ime Centra za civilno društvo Kyodo predstavila projekt sudionicima je zahvalila na dosadašnjoj suradnji nadajući se jednako uspješnom nastavku zajedničkih aktivnosti.

S današnjim potpisom sedam javnih univerziteta se priključilo projektu borbe protiv korupcije. Potpisivanje sporazuma s Univerzitetom u Istočnom Sarajevu se očekuje početkom sljedećeg mjeseca čime će se svi javni univerziteti uključiti u prijekt.