BiH
0

Thomas Miller novi predsjedavajući ICMP-a

Sarajevo-x.com
Thomas Miller
Thomas Miller
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Hillary Rodham Clinton pozdravila je imenovanje ambasadora Thomasa Millera za novog predsjedavajućeg Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).
Thomas Miller
Thomas Miller
Tokom skoro tri decenije njegove karijere američkog diplomate ambasador Miller je služio u tri ambasadorske misije Sjedinjenih Američkih Država: ambasador u Bosni i Hercegovini (1999-2001), ambasador u Grčkoj (2001-2004) i specijalni koordinator za Kipar (1997-1998). Osim toga, ambasador Miller zauzima visoke izvršne položaje u vladinim i nevladinim organizacijama. Aktuelni je predsjednik International Executive Service Corps, neprofitne organizacije koja kroz razvoj privatnih preduzeća promoviše prosperitet i stabilnost u zemljama u razvoju.

U svom nedavnom pismu odlazećem predsjedavajućem ICMP-a, Jamesu V. Kimseyu, Clinton je poručila da je "ambasador Miller izuzetan diplomata i odan državni službenik koji je izvanredno služio, uključujući i misiju našeg ambasadora u Bosni i Hercegovini, gdje je ICMP odigrao tako važnu ulogu. "

James V. Kimsey će preuzeti poziciju počasnog predsjedavajućeg ICMP-a. Kimsey je bio predsjedavajući ICMP-a od maja 2001. godine kada ga je na tu poziciju imenovao američki državni sekretar, Colin Powell. Deset godina Kimseyevog predsjedavanja bile su najdinamičniji period u postojanju ICMP-a otkad ga je u junu 1996. godine osnovao predsjednik Clinton. Kimsey je također predsjedavajući Fondacije "Kimsey", filantropske fondacije posvećene poboljšanju života ugrožene omladine. On je osnivač, direktor i počasni predsjedavajući "America Online", te predsjedavajući "Refugees Internationala". Svojim liderstvom doprinosi u mnogim građanskim i dobrotvornim organizacijama.

U pismu koje je državni sekretar Clinton uputila Kimseyu kao zahvalu za njegov doprinos ICMP-u izjavila je: "ICMP se istakao kao nadmoćna organizacija u lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, humanitarnih katastrofa i kao posljedica kršenja ljudskih prava. Nastavivši rad Vaših prethodnika – državnog sekretara Cyrusa Vancea i američkog senatora Boba Dolea – dali ste nemjerljiv i trajan doprinos, kako za ugled i kapacitete ICMP-a, tako i za porodice više od 15.000 osoba u čijoj identifikaciji ste pomogli."

ICMP je nezavisna međunarodna komisija koja radi na uspostavljanju saradnje vlada u rješavanju problema nestalih osoba. Tokom 15 godina svojeg postojanja ICMP je preoblikovao pristup koji su vlade primjenjivale u rješavanju ovog problema i modernizovao je sredstva za lociranje, iskopavanje i identificiranje nestalih osoba. Trenutno sjedište ICMP-a je u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, a aktivno je uključen u pomaganje vladama i drugim institucijama širom svijeta na rješavanju društvenih i političkih problema vezanih za problem nestalih osoba. ICMP također uspostavlja efikasne sisteme za identifikaciju poslije sukoba i prirodnih nesreća.

Od novembra 2001. godine ICMP koristi analizu DNK kao prvi korak u identifikaciji velikih brojeva nestalih osoba. Kao rezultat toga, pomogao je u identifikaciji više od 18.000 osoba na svijetu, od čega preko 15.000 na Zapadnom Balkanu.