{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Čilea posjetio sjedište ICMP-a u Sarajevu

F
30.3.2011. u 19:49
0
1
Ambasador Čilea posjetio sjedište ICMP-a u Sarajevu
0
Ambasador Čilea posjetio sjedište ICMP-a u Sarajevu
Ambasador Čilea u BiH sa sjedištem u Mađarskoj Rodrigo Nieto Maturana danas je posjetio sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu, saopćeno je iz te komisije.
Ambasador boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini radi predaje akreditiva zvaničnicima BiH.

U sjedištu ICMP-a je u pratnji generalne direktorice Kathryne Bomberger informiran o pomoći koju ta komisija pruža vladama širom svijeta.

Posjetio je i glavnu laboratoriju u kojoj ICMP vrši izolovanje DNK i genetsko profiliranje uzoraka s posmrtnih ostataka te uzoraka krvi živih članova porodica iz cijelog svijeta.

„Došao sam ovdje da se uvjerim u rad ICMP-a i da zahvalim za pomoć koju pruža čileanskim vlastima u davanju dugo očekivanih odgovora mnogim ožalošćenim porodicama", rekao je.

Jedna od mnogih tragičnih posljedica nasilne prošlosti u Čileu su nestanci hiljada građana te zemlje.

Mnoge čileanske porodice čekale su 37 godina da se utvrdi sudbina njihovih voljenih, a mnoge još čekaju odgovor.

"ICMP je odlučan da pruži tehničku pomoć Čileu i pomogne mu da razriješi ovo turobno razdoblje u njegovoj istoriji“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Od 2008. godine pomogao je čileanskim vlastima analizom 1.232 krvna referentna uzorka čileanskih građana koji traže 342 nestale osobe.

Primio je i analizirao 143 koštana uzorka s ekshumiranih skeletnih ostataka.

Prije sporazuma o pružanju pomoći čileanskim vlastima, ICMP je učestvovao u panelu međunarodnih eksperata koji je posebno oformljen kako bi čileanskoj predsjedničkoj komisiji pružio smjernice o forenzičkim problemima vezanim za prisilne nestanke tokom 1970-ih godina.

U februaru 1991. godine Državna komisija za istinu i pomirenje objavila je izvještaj u kojem su navedeni slučajevi kršenja ljudskih prava koji su tokom godina vojne vladavine Augusta Pinocheta (1973-1990.) rezultirali smrću ili nestankom osoba u Čileu.

U izvještaju se navodi da je 2.296 osoba ubijeno tokom ovog 17-godišnjeg perioda.

ICMP nastoji obezbijediti saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, te nastoji pružiti pomoć u provođenju ovih aktivnosti.

Prvi je uveo upotrebu DNK tehnologije u masovnoj identifikaciji nestalih osoba.

Do danas je pomogao u naučno utemeljenoj identifikaciji 18.000 osoba, a baza sadrži 150.000 genetskih uzoraka nestalih osoba.

ICMP posjeduje DNK laboratorijski sistem najvećeg kapaciteta na svijetu za identifikaciju nestalih osoba i kao takav postao je centar koji pruža pomoć ne samo u slučajevima kršenja ljudskih prava nego i prirodnih katastrofa.

ICMP je razvio jedinstvenu softversku platformu „fDMS” za upravljanje ovim složenim podacima, koju ustupa na korištenje vladama, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: