{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Čilea posjetio sjedište ICMP-a u Sarajevu

F
30.3.2011. u 19:49
0
1
Ambasador Čilea posjetio sjedište ICMP-a u Sarajevu
0
Ambasador Čilea posjetio sjedište ICMP-a u Sarajevu
Ambasador Čilea u BiH sa sjedištem u Mađarskoj Rodrigo Nieto Maturana danas je posjetio sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Sarajevu, saopćeno je iz te komisije.
Ambasador boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini radi predaje akreditiva zvaničnicima BiH.

U sjedištu ICMP-a je u pratnji generalne direktorice Kathryne Bomberger informiran o pomoći koju ta komisija pruža vladama širom svijeta.

Posjetio je i glavnu laboratoriju u kojoj ICMP vrši izolovanje DNK i genetsko profiliranje uzoraka s posmrtnih ostataka te uzoraka krvi živih članova porodica iz cijelog svijeta.

„Došao sam ovdje da se uvjerim u rad ICMP-a i da zahvalim za pomoć koju pruža čileanskim vlastima u davanju dugo očekivanih odgovora mnogim ožalošćenim porodicama", rekao je.

Jedna od mnogih tragičnih posljedica nasilne prošlosti u Čileu su nestanci hiljada građana te zemlje.

Mnoge čileanske porodice čekale su 37 godina da se utvrdi sudbina njihovih voljenih, a mnoge još čekaju odgovor.

"ICMP je odlučan da pruži tehničku pomoć Čileu i pomogne mu da razriješi ovo turobno razdoblje u njegovoj istoriji“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Od 2008. godine pomogao je čileanskim vlastima analizom 1.232 krvna referentna uzorka čileanskih građana koji traže 342 nestale osobe.

Primio je i analizirao 143 koštana uzorka s ekshumiranih skeletnih ostataka.

Prije sporazuma o pružanju pomoći čileanskim vlastima, ICMP je učestvovao u panelu međunarodnih eksperata koji je posebno oformljen kako bi čileanskoj predsjedničkoj komisiji pružio smjernice o forenzičkim problemima vezanim za prisilne nestanke tokom 1970-ih godina.

U februaru 1991. godine Državna komisija za istinu i pomirenje objavila je izvještaj u kojem su navedeni slučajevi kršenja ljudskih prava koji su tokom godina vojne vladavine Augusta Pinocheta (1973-1990.) rezultirali smrću ili nestankom osoba u Čileu.

U izvještaju se navodi da je 2.296 osoba ubijeno tokom ovog 17-godišnjeg perioda.

ICMP nastoji obezbijediti saradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih oblika neprijateljstva ili kršenja ljudskih prava, te nastoji pružiti pomoć u provođenju ovih aktivnosti.

Prvi je uveo upotrebu DNK tehnologije u masovnoj identifikaciji nestalih osoba.

Do danas je pomogao u naučno utemeljenoj identifikaciji 18.000 osoba, a baza sadrži 150.000 genetskih uzoraka nestalih osoba.

ICMP posjeduje DNK laboratorijski sistem najvećeg kapaciteta na svijetu za identifikaciju nestalih osoba i kao takav postao je centar koji pruža pomoć ne samo u slučajevima kršenja ljudskih prava nego i prirodnih katastrofa.

ICMP je razvio jedinstvenu softversku platformu „fDMS” za upravljanje ovim složenim podacima, koju ustupa na korištenje vladama, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: