{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Thom Karremans bi se mogao naći pred sudom

S
11.1.2012. u 21:59
0
30
Thom Karremans bi se mogao naći pred sudom
0
Thom Karremans bi se mogao naći pred sudom
Mladić i Karremans
Holandski magazin Vrij Nederland piše da postoji mogućnost krivičnog gonjenja bivšeg zapovjednika holandskog bataljona u Srebrenici, Thoma Karremansa, jer snage kojima je on rukovodio nisu učinile ništa da spriječe pad zaštićene zone Srebrenica.
Prema pisanju magazina, o mogućnosti krivičnog gonjenja Karremansa bit će razgovarano krajem ovog mjeseca u specijalnom sudu, dok će državni tužilac donijeti odluku da li će on izaći pred vojni sud u Arnhemu.

Karremans je bio na čelu holandskog kontingenta mirovnih snaga UN u Srebrenici u vrijeme kada je u ovom gradu počinjen genocid.

U julu prošle godine, holandski Apelacioni sud donio je odluku da je država Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana tokom ratnih dešavanja u Srebrenici.

"Sud je donio odluku da je država Holandija odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN predao", navodilo se u saopštenju iz suda u Hagu.

Holandski vojnici iz UN bili su zaduženi za Srebrenicu u julu 1995. godine kada je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela ovaj grad i pobila više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Holandska vlada, koja se proteklih godina suočila sa nekoliko tužbi zbog dešavanja u Srebrenici, uvijek je insistirala da su UN ostavile na cjedilu njihov kontingent, koji nije imao nikakvu podršku iz vazduha.

Karremans je prošlog ljeta kazao da je svjestan da postoji mogućnost da će se morati pojaviti na sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: