{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijavu protiv Karremansa nije podnijela Holandija

S
12.1.2012. u 15:00
0
0
Prijavu protiv Karremansa nije podnijela Holandija
0
Prijavu protiv Karremansa nije podnijela Holandija
Povodom informacije da bi se komandant holadnskih snaga u Srebrenici Thom Karremans mogao naći pred sudom, obratio nam se Hasan Nuhanović koji je želio naglasiti da krivičnu prijavu protiv oficira bivšeg holandskog bataljona nije podnijela država Holandija, već srebreničke žrtve.
"Iz medijskih izvještaja bi se mogao izvući zaključak da su nadležni organi države Holandije samoinicijativno pokrenuli krivičnu istragu protiv oficira bivšeg holandskog bataljona, što nije tačno", kazao je Nuhanović.

On je objasnio da je prije dvije godine zajedno sa porodicom ubijenog Rize Mustafića, bivšeg uposlenika holandskog bataljona u Srebrenici, kojeg su holandski vojnici predali u ruke sprskim snagama 13. jula 1995. godine, kada su isto učinili i sa njegovim roditeljima i bratom, pondio krivičnu prijavu protiv trojice oficira holandskog bataljona Thoma Karremansa, komandanta bataljona, Roba Frankena, zamjenika i B. J. Oosterveena.

"Prijavu smo podnijeli vojnom tužilaštvu u Arnhemu u Holandiji, uz pomoć naše pravne zastupnice gospođe Liesbeth Zegveld u vrijeme kada je apelaciono vijeće Okružnog suda u Hagu još uvijek odlučivalo o našoj žalbi u građanskoj parnici protiv države Holandije. Državu Holandiju smo tužili iz istog razloga zbog kojeg smo, nekoliko godina kasnije, podnijeli i krivičnu prijavu protiv trojice gore pomenutih oficira", rekao je Nuhanović.

Vojno tužilaštvo u Arnhemu odgovorilo je pravnici Zegvald i obavijestilo je da su okončali istragu. Naredni korak je, objasnio je Nuhanović, dostavljanje predmeta Vanraspravnom vijeću koje treba da donese odluku da li postoji osnova za podizanje optužnice. Vijeće je mješovitog sastava, čine ga osobe iz pravne struke i porotnici - laici.

Podsjećamo da je osam godina nakon pokretanja parnice, 5. jula 2011. godine, Apelaciono vijeće Okružnog suda u Hagu, donijelo presudu kojom se država Holandija proglašava odgovornom za smrt tri Bošnjaka u vrijeme događaja iz jula 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: