{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Mirror: BiH je postala važan regionalni centar u trgovini drogom

14.8.2013. u 11:42
0
30
The Mirror: BiH je postala važan regionalni centar u trgovini drogom
0
The Mirror: BiH je postala važan regionalni centar u trgovini drogom
Britanski list The Mirror opisao je Bosnu i Hercegovinu kao regionalni centar u trgovini drogom, pozivajuci se na rezultate istraživanja Medunarodnog odbora za narkotike pri Ujedinjenim nacijama.
Najvažniji putevi krijumčarenja droge u zemlje zapadne Evrope prolaze kroz Bugarsku, Rumuniju i Makedoniju, odakle se droga preko Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske prebacuje u Sloveniju i druge evropske zemlje, piše The Mirror.

Iako je količina zaplijenjenog kokaina u posljednjih nekoliko godina opala, piše navedeni list, postoje znaci napretka u ovom segmentu.

U Španiji je zaplijenjeno najviše ove droge, blizu 25 tona, što je više od polovine ukupne zapljene u zemljama zapadne i centralne Evrope.

Godišnje se u ovim zemljama u prosjeku oduzme približno 40 tona kokaina. Poređenja radi, u Rumuniji je 2010. godine zaplijenjeno 2,6 kilograma ove droge. U 2011. ta količina povećala za 60 puta.

Krijumčari droge koriste luke u Hrvatskoj i Grckoj kako bi drogu prebacili u istočnu Evropu.

Odatle kokain ide u manje luke u Crnoj Gori i Albaniji, te preko Kosova i Srbije stiže u BiH i tržišta zapadne Evrope, navodi The Mirror.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: