BiH
0

The Economist: Faraon u Visokom

FENA
Gradić Visoko, doskora mirno mjesto u Federaciji BiH, uživa u iznenadnom poboljšanju svog finansijskog stanja pošto je jedan samozvani arheolog ubjeđen da je upravo tu otkrio piramide - ljudske tvorevine slične onima u Egiptu i Meksiku.

Semir Osmanagić je Amerikanac bosanskog porjekla, vlasnik firme koja proizvodi čelične komponente u Hjustonu. On je istoričar-amater koji voli piramide i tvrdi da ih je otkrio tamo gde drugi kažu da nikako ne mogu biti - u BiH.

Na gromoglasan smijeh konvencionalnih akademika, Osmanagić odgovara da je svoje omiljene predmete pronašao u svojoj domovini.

Čak i ako se ispostavi da je u pitanju besmislica, Visoko uživa u ovoj pometnji, ocijenio je nedavno novinar londonskog "Economista", prenosi Tanjug.

Darko Pekić, vlasnik malog hotela, izjavio je za londonski ekonomski časopis da je "sve bilo mrtvo dok nije došao 'Faraon' ".

"U proteklih pet godina nismo imali ni 12.000 turista - sada ih bude i po 5.000 dnevno", oduševljen je ovaj mali hotelijer.

Za povećano interesovanje javnosti za Visoko i finansijski boljitak tog gradića, kažu, najzaslužniji je Osmanagić.

On kaže da je tek u aprilu 2005. godine prvi put shvatio da je brdo u obliku piramide u Visokom zaista piramida. Potom je uvidio da se u blizini nalaze još dva takva brda. Iskopavanje je počelo u aprilu ove godine, a dosadašnja otkrića nesumnjivo pokreću neka važna pitanja, jer je na jednoj "piramidi" Osmanagić otkrio velike ploče koje su sačinjene, kako tvrdi, od betona, a na drugoj je pronašao, kako se čini, popločane staze.

Osmanagićeve teorije zvuče fantastično, ali u ovom trenutku Visoko dobro zarađuje od "piramida", jer su čak i "Bosanci prevazišli svoju uobičajenu sumnjičavost, te sada veselo pristižu u Visoko u velikom broju, piše "Economist" navodeći da se na tezgama prodaju majice sa natpisom "Faraon Osmanagić" i modeli piramida, dok se u restoranima može naručiti jelo u obliku piramide.

Osmanagić, koga bosanski arheolozi nazivaju "budalom koja halucinira", kako prenosi londonski list, vjeruje da je najveća od ovih piramida čak za jednu trećinu viša od egipatske Velike piramide.

Takođe vjeruje da je ove piramide u Bosni izgradila stara civilizacija prije 12.500 godina. "Da", kaže Osmanagić, "mi ponovo ispisujemo istoriju svijeta".

Za one koji ga demantuju jednostavno kaže da su - ljubomorni.

Osmanagić je već pisao o preživjelima sa mitskog ostrva Atlantida koji su izgradili piramide u Centralnoj Americi i o tome da je Hitler 1945. godine pobjegao u pravcu Antarktika. I tome su se mnogi slatko smijali.

Bosanski intelektualci u Sarajevu se veoma neprijatno osjećaju zbog čitave priče o piramidama.

"Sramota me je što sam Bosanac", izjavio je za "Economist" Hrvoje Batinić, iz nevladine organizacije Fond za otvoreno društvo.

Međutim, ima i onih koji kažu da će Osmanagić, iako nije otkrio piramide, do nečega sigurno doći.

Ima i previše optimističkih izjava poput ubjeđenja Elme Kovačević, dobrovoljca u Osmanagićevom timu, koja kaže veselo: "Piramide će nam pomoći da ubrzamo privredni razvoj, a kada to uradimo, Evropska unija će nas prihvatiti".

Događale su se i čudnije stvari, zaključak je "Economista".