Okrugli sto u Banjoj Luci
0

Težak položaj novinara u RS

SRNA
Položaj novinarske profesije izuzetno je težak sa aspekta materijalog statusa, neplaćenog prekovremnog i rada "na crno", sindikalna organizovanost i zaštita profesije je loša, a i sloboda i odgovornost medija su pod znakom pitanja, konstatovali su danas u Banjaluci učesnici javne debate o temi "Radno pravni položaj novinara", koju su organizovali Udruženje "BH novinari" i Klub novinara Banjaluka.

Generalni sekretar Udruženja "BH novinari" Borka Rudić izrazila je bojazan da povezanost slobode i odgovornosti medija i novinara još nije otvorena na pravi način.

"Uvijek se nalazimo u nekim ekstremnim situacijama u kojima jedna strana - novinari, insistira na neograničenim slobodama, a ona druga strana - političari i razni politički, ekonomski, vjerski i drugi 'lobiji' na odgovornosti", izjavila je Rudićeva za Srnu.

Ona je naglasila da se sloboda i odgovornost medija moraju posmatrati kao jedan segment, jer ne može biti slobode bez odgovornosti medija i obrnuto, dodavši da mediji ne mogu odgovorno raditi svoj posao ukoliko nisu dovoljno slobodni.

Rudićeva je istakla da se mora povesti računa o tome i da treba stalno potencirati i na slobodi i na odgovornosti medija, posebno u situaciji kada se mediji suočavaju sa raznim pritiscima, a novinari sa konstantnim drastičnim kršenjem radnih prava.

"Novinar koji nema adekvatno riješen novinarski status ne uživa sva prava koja proističu iz radnog odnosa, ne može biti ni slobodan ni odgovoran čovjek, kao ni slobodan ni odgovoran novinar, jer zavisi od onoga ko mu daje platu i kreira njegov ugovor o radu, a od toga zavisi hoće li moći da prehrani porodicu ili ne", rekla je Rudićeva.

Predsjednik granskog Sindikata medija i grafičkih radnika Saveza sindikata RS Sekul Popović, koji je učestvovao u radu debate, rekao je da prava novinara u RS danas ugrožavaju njihovi poslodavci koji grubim kršenjem međunarodnih konvencija i zakona iz radno-pravne oblasti, koje garantuju potpunu slobodu sindikalnog organizovanja i pravo na kolektivno pregovarnje, gaze elementarna ljudska i građanska prava zaposlenih.

Popović je poručio da je jedini izlaz iz ove situacije čvrsto sindikalno organizovanje i sindikalna borba poslanika u medijima da ostvare zagarantovana i radna i profesionalna prava.