Ines Bamburać, Mediacentar
0

"Medijske slobode u BiH sistematski se smanjuju"

FENA
Mediacentar Sarajevo
Mediacentar Sarajevo
Izvještaji različitih domaćih i međunarodnih organizacija pokazuju da se medijske slobode u Bosni i Hercegovini sistematski smanjuju, te da rastu politički i ekonomski pritisci na novinare, izjavila je u ponedjeljak izvršna direktorica Mediacentra Ines Bamburać.

Direktorica Bamburać, govoreći u Sarajevu na konferenciji za novinare, organiziranoj u povodu obilježavanja 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, istaknula je da se bh. novinare sve češće fizički i verbalno napada, pri čemu izostaje reakcija javnosti, a jedan njezin dio sve češće optužuje novinare za sve loše što se događa u zemlji.

Glavna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić je navela da je danas, upravo na Dan slobode medija, novinarima u Sarajevu uskraćen pristup da izvještavaju sa veoma značajnog događaja u Ulici Hamdije Kreševljakovića (bivša Dobrovoljačka), zbog čega će ovo udruženje i na ovaj dan uputiti protest nadležnim vlastima.

Prema podacima koje je navela Rudić, u proteklih godinu dana u BiH su registrirana 43 napada na novinare, uključujući sedam otvorenih prijetnji smrću. Zabilježeno je dosta verbalnih prijetnji i nekoliko fizičkih napada, te je situacija gora nego ranije. Međutim, taj trend nije zabilježen samo u BiH, već i u svijetu.

Ona je predstavila i rezultate istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku od 500 građana iz cijela BiH, koje je pokazalo da građani više vjeruju medijima nego prošle godine.

Naime, građani u BiH i dalje najviše vjeruju medijima (75 posto), a da nakon medija slijede nevladine organizacije, strane organizacije i vjerske zajednice.

Istraživanje je pokazalo da je povjerenje u medije veće u RS-u (82,8 posto), nego u Federaciji (71 posto).

Rudić je dalje navela da građani izvještavanje bh. medija o političkim strankama uglavnom smatraju objektivnim, te da je data prilika svim političkim strankama da iznose svoje stavove. Građani dalje od medija očekuju da se tokom predizborne kampanje najviše usredotoče na ekonomska pitanja.

Zabrinjavajuće je, međutim, što gotovo svaki peti ispitanik smatra da je u određenim slučajevima napad na novinare opravdan, ali ih 82,3 posto smatra da je neprihvatljiv bilo kakav oblik nasilja prema novinarima.

Veliki problem predstavlja i razjedinjenost medijske zajednice u BiH, jer postoji šest registriranih novinarskih udruženja i četiri sindikata. Rudić kaže da se postojeća udruženja mogu udružiti na osnovu profesionalnih kriterija te da je njeno udruženje otvoreno za saradnju sa svima.