BiH
116

Tetka Zilha uoči Kurban-bajrama: Ponosna sam na naše Sarajevo, ali i cijelu BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, voditeljica Narodne kuhinje Stari Grad kazala je za Klix.ba kako je ponosna na sve humane Bosance i Hercegovce u državi i inostranstvu koji su i ovog Kurban-bajrama svojim donacijama pomogli najugroženijim kategorijama društva.

Tetka Zilha je rekla kako pripreme za Kurban-bajram teku u najboljem redu, te kako se sve aktivnosti za pomoć onima kojim je pomoć potrebna obavljaju od ranog jutra.

"Svi korisnici kuhinje dobili su jutros kurbansko meso koje smo imali u zalihama. Dosta se kolje kurbana u BiH i mimo bajramskih dana. Kolju se kurbani naprimjer za zdravlje, upis na fakultet, za temelje kuće i slično. Mi tu vrstu mesa, hvala bogu, primamo svakodnevno i tako smo i bili spremni za bajramske dane", kazala je tetka Zilha.

Ona dodaje da su korisnici kuhinje danas otišli sretni kući sa mesom, čitavim hljebom, piletinom i salamom. Tetka Zilha ističe kako joj je posebno drag ovaj Kurban-bajram, a razloga za to ima.

"Slušajući sve priče da je teško i kako se nema, pozitivno sam iznenađena kako je ovaj Kurban-bajram dignut na toliki nivo. Mi imamo izobilje hrane. U petak kada otvorimo kuhinju za korisnike prikupit ćemo dosta mesa i podijeliti", rekla je tetka Zilha.

Tetka Zilha dodaje kako u zalihama ima svega, počev od kahve, povrća pa sve do sokova.

"Ponosna sam na naše Sarajevo i našu Bosnu i Hercegovinu. Mnogo ljudi iz dijaspore također nas je kontaktiralo da nam pomogne i puno kurbanskog mesa nam je najavljeno", rekla je tetka Zilha.

Ona ističe kako bi voljela da korisnici Narodne kuhinje imaju više razumijevanje u smislu konzumiranja cigareta.

"To me strašno pogađa. Štetno je za zdravlje, a i skupo je. Kutija cigara je skuplja od hljeba. Za cijenu jedne kutije cigarete neko može kupiti četiri hljeba", kazala je tetka Zilha.

Ona je rekla da će u petak, kada se ponovo otvore vrata Narodne kuhinje biti osigurani kurbani za šehidske porodice, ali i za sve ostale korisnike kuhinje.

Tokom predstojećih dana Kurban-bajrama, zbog prijema i podjele kurbanskog mesa, Narodna kuhinja "Stari Grad" će imati izmijenjeni režim rada sa svojim korisnicima.

U srijedu Kuhinja je za 1.023 svoja korisnika podijelila duple porcije hljeba i toplog variva jer prvog dana Kurban-bajrama koji pada u četvrtak kuhinja neće raditi.

U petak Kuhinja će ponovo krenuti s radom, a tog dana će osim podjele toplih obroka u jutarnjim satima također ispred prostorija Narodne kuhinje biti podjela kurbanskog mesa za korisnike kuhinje u periodu od 9 do 11 sati.