Završeni radovi
836

Testna vožnja: Isprobali smo novi šestosjed na Bjelašnici

Piše: A. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Nakon završenih radova na vertikalnom transportu, na Babinom dolu na Bjelašnici je danas testiran novi šestosjed. U četvrtak će biti obavljeno i završno testiranje pod opterećenjem od 480 kilograma te provjera kočnica kako bi mogla biti izvršena primopredaja objekta koja se očekuje 11. decembra.

Zvanično otvaranje skijaške sezone na Bjelašnici očekuje se 17. decembra, a potpunom rekonstrukcijom koja je rađena na ovoj planini uspostavljen je novi vertikalni transport, kao i sistem vještačkog osnježavanja. S obzirom na to da je vertikalni transport "kičma" ski-centra, riješen je ključni problem za skijašku sezonu s obzirom na to da je prijašnja oprema bila stara i dotrajala.

"Trosjed koji smo imali na ovom mjestu bio je veoma spor. To je bila prepreka za daljnje razvijanje ski-centra, jer su skijaši duže čekali da dođu do odredišta i gubili su vrijeme čekajući da dođu na red za transport, umjesto da ga iskoriste i duže uživaju u skijanju. Kapacitet šestosjeda je 1.800 skijaša u jednom satu, a trasu će prelaziti za pet i po minuta. Imat će mnogo veću brzinu prijevoza, iako je trasa dvostruko duža nego što je bila do sada. Šestosjed će imati 65, a četverosjed 25 korpi", rekao nam je Adis Mušinović, projekt menadžer ZOI'84.

U ovaj projekt je uloženo 16 miliona maraka koje je odobrila Vlada Kantona Sarajevo. Završena je i sanacija kompletne elektrodistributivne mreže. Izgrađene su tri nove trafostanice te je položeno više od šest kilometara novih kablova.

Mušinović dodaje da će nakon 25 godina čekanja Bjelašnica dobiti savremeni sistem koji je urađen po svim važećim evropskim pravilima i zbog toga će Bjelašnica moći parirati mnogim skijaškim centrima širom Evrope.

"Investicije koje su planirane sljedeće godine u sklopu priprema za Evropsku olimpijadu mladih EYOF 2019, a to su sanacija staza koje će pratiti projekte dogodine i izgradnja novih staza, zaista vjerujemo da će biti uvodno poglavlje uvođenja Bjelašnice u jednu sasvim novu dimenziju i vjerujemo da ćemo do EYOF-a 2019. godine imati respektabilan skijaški centar na zavidnom nivou", priča Mušinović.

Komisije su obavile tehničke preglede svih sistema i trenutno se čekaju izvještaji kako bi bile izdate upotrebne dozvole i počela skijaška sezona na Bjelašnici 17. decembra.

"Svi uslovi za novu sezonu su ispunjeni, čak su i vremenski uslovi povoljni, a zahvaljujući sistemima vještačkog osnježavanja, sezona će najvjerovatnije biti produžena do aprila naredne godine, tako da će svi ljubitelji skijanja duže uživati u vrhovima prelijepe Bjelašnice", zaključuje Mušinović.