Nova uspinjača
101

Snijeg pao, skijanja nema: Otvorenje sezone na Bjelašnici čeka zakonske procedure

Piše: A. B.
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sezona na novoopremljenoj Bjelašnici očekuje svoj početak 16. decembra, dok pojedini ski centri u našoj zemlji primaju prve goste željne zimskog odmora.

Danas je zvanično počela nova ski-sezona na Ponijerima kod Kaknja gdje će za sve ljubitelje zimskih sportova prvog dana nove sezone skijanje biti besplatno. Osim toga, jučer je sezona skijanja počela i na Jahorini.

Ove godine je rađena potpuna rekonstrukcija Bjelašnice koja je podrazumijevala radove na vertikalnom transportu, kao i vještačkom osnježavanju. Direktor preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar navodi kako je završena montaža šestosjeda i četverosjeda, kao i njihov tehnički prijem, te se sada čekaju upotrebne dozvole kako bi sezona na ovoj bosanskohercegovačkoj planini mogla početi.

"Općina Trnovo izdaje upotrebne dozvole. Apsolutno ne postoje nikakvi problemi, već jednostavno moramo ispoštovati sve procedure, a te procedure podrazumijevaju upravo sljedeće. Dakle, kompletna testiranja svih sistema, tu je najbitniji sigurnosni aspekt i te stvari se rade u skladu sa zakonskim odredbama te zbog toga treba malo više vremena", navodi Hubijar.

Završena je i sanacija kompletne elektrodistributivne mreže. Izgrađene su tri nove trafostanice te je položeno više od šest kilometara novih kablova, kako bi nova infrastruktura funkionisala bez problema. Direktor Hubijar je istakao da je riječ o jednom od najkompleksnijih projekata trenutno u Bosni i Hercegovini i da je u njega uloženo 16 miliona KM koje je odobrila Vlade KS. Prema njegovim riječima, Bjelašnica će od ove godine moći parirati mnogim skijaškim centrima širom Evrope.

"Bjelašnica je u poslijeratnom periodu definitivno sve vrijeme bila deficitarna kada je riječ o vertikalnom transportu, a i vještačkom osnježavanju i samim klimatskim promjenama koje su bile znatno primjetne i u posljednje tri godine su utjecale na padavine od kojih smo zavisili u olimpijskim centrima. Svakako ove godine to neće biti ni uslov ni razlog, jer samo vještačko osnježavanje daje mogućnost da se na Bjelašnici može skijati minimalno 150 dana", dodao je Hubijar.

Kapacitet šestosjeda je 2.000 skijaša u jednom satu, a trasu će prelaziti za pet i po minuta. Imat će mnogo veću brzinu prijevoza, skratit će se vrijeme čekanja, iako je trasa dvostruko duža nego što je bila do sada.