{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teslić: Za pet godina bit će uloženo 28,5 miliona KM

S
12.5.2012. u 18:03
0
1
Teslić: Za pet godina bit će uloženo 28,5 miliona KM
0
Teslić: Za pet godina bit će uloženo 28,5 miliona KM
Teslić
U razvoj teslićkih sela u narednih pet godina biće uloženo oko 28,5 miliona maraka, predviđeno je Strategijom ruralnog razvoja opštine za period od 2012. do 2017. godine.
Novac za ove namjene bi obezbijedili lokalna zajednica, ministarstva Republike Srpske, donatorske organizacije, te IPA fondovi, izjavio je predsjednik opštinske Komisije za planiranje ruralnog razvoja Miodrag Lukić.

Lukić, koji je i zamjenik načelnika teslićke opštine, istakao je da selo decenijama zaostaje za gradom zbog čega stalno opada i broj stanovnika u selima teslićke opštine.

"Odlaskom velikog broja stanovnika sa sela u grad značajno su se smanjile razvojne mogućnosti sela. Najveći problem današnjeg seoskog stanovništva su nezaposlenost, loša infrastruktura i uopšteno lošiji životni uslovi u odnosu na grad", kaže Lukić.

Istraživanje koje je sprovela Komisija za planiranje ruralnog razvoja pokazuje da više od petine seoskog stanovništa namjerava da se odseli u grad, što bi dovelo do još težeg stanja.

"Kako bi se poboljšali ulovi života na selu, Strategija ruralnog razvoja predviđa da se u tu svrhu uloži 20,3 miliona KM. To je i najveći dio novca koji je planiran za realizaciju ovog dokumenta budući da je riječ o veoma širokom prostoru koji zahtijeva velika ulaganja u infrastrukturu, prije svega u rješavanje problema vodosnabdijevanja i putne mreže", rekao je Lukić.

Gotovo šest miliona KM planirano je za poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede, a oko milion KM za povećanje broja zaposlenih i povećanje prihoda domaćinstava putem povećanja privrednih djelatnosti. U očuvanje prirodne sredine i racionalno gazdovanje njenim resursima planirano je 1,3 miliona KM.

"Razvoj sela treba da ide u pravcu intenziviranja i osavremenjavanja poljoprivredne proizvodnje, kao što su stočarstvo i voćarstvo, te razvoja djelatnosti koje su vezane za ovu proizvodnju, a potom i plasman proizvoda na nova tržišta", smatra Lukić.

Ruralno područje opštine Teslić obuhvata površinu od 816,25 kilometara kvadratnih. Seoskim krajevima pripada 43 naselja od ukupno 58 koliko ih ima na području opštine.

Prema procjeni opštinskih nadležnih službi, na području opštine Teslić živi oko 52.000 stanovnika, od čega 25.000 u urbanom i 27.000 u ruralnom dijelu.

Prema podacima Republičke geodetske uprave, poljoprivredno zemljište prostire se na 29.182 hektara, od čega je 25.958 hektara u privatnoj svojini. Pod šumama je više od 60 odsto prostora opštine, odnosno 50.924 hektara, kojima gazduje Šumsko gazdinstvo "Borja" Teslić.

Najzastupljenija je proizvodnja mlijeka, zatim slijede ovčarstvo i svinjogojstvo. Zahvaljujući podršci resornog ministarstva i lokalne uprave voćarska proizvodnja posljednjih godina bilježi stalni rast. Najzastupljenija je proizvodnja jabuke, šljive i maline, a u porastu je proizvodnja oraha i lješnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: