Strategija razvoja općine
7

Fantazije o razvoju Tuzle vrijedne 2,5 milijarde KM

Piše: D. Brkić
Slično kao i prije četiri godine, pred početak ozbiljnije predizborne kampanje većinski SDP i njegovi koalicioni partneri u Općinskom vijeću Tuzla počeli su se razmetati razvojnim i strateškim planovima i programima. Strategija razvoja općine Tuzla do 2026. godine, vrijedna vrtoglavih 2,5 milijarde KM, usvojena je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla.

Za, prema mišljenju mnogih, nerealne strateške planove nisu glasali samo vijećnici Bosanske stranke, dok su svi drugi digli ruku za Strategiju razvoja prema kojoj će do 2026. godine Tuzla dobiti viseće tramvaje iznad rijeke Jale, autobuse na biodizel, solarne i druge kolektore.

Strategija razvoja, kako je navedeno, odraz je dobre prakse, ali i preporuka Evropske unije o izlasku iz krize zemljama zapadnog Balkana. Predsjednik Bosanske stranke i vijećnik Mirnes Ajanović Strategiju razvoja je nazvao fantazijama aktuelnog načelnika Jasmina Imamovića. Ajanović je rekao kako je riječ o klasičnoj predizbornoj manipulaciji, ali se ni aktuelni načelnik nije dao zbuniti.

Naveo je kako mu mnogi nisu vjerovali da će ukinuti redukcije vode, a on je u tome uspio. Također, nisu mu vjerovali da će izgraditi slana jezera, a i taj projekt je realizovan. Međutim, propustio je ponoviti kako se treće slano jezero i drugi infrastrukturni projekti u predizbornoj godini grade na račun kreditnog zaduženja od oko 8 miliona KM.

Upravo o tome je jučer govorio Zlatko Berbić, nezavisni kandidat za načelnika, rekavši kako se ulaže u projekte koji odražavaju snove samo jednog čovjeka - Jasmina Imamovića.

Strategija razvoja je usvojena, a nije bilo preciznog objašnjenja na koji način će biti osigurane 2,5 milijarde KM za njenu implementaciju. Budžet Općine Tuzla je od 40 do 50 miliona KM, bez kreditnih zaduženja, a novca za realizaciju strategije će biti ako BiH uđe u Evropsku uniju ili ako bude novca u budžetima Općine, Tuzlanskog kantona, FBiH i države BiH. Realno ili ne?