{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teško oboljela pacijentica iz Bihaća prebačena u Sarajevo EUFOR-ovim helikopterom

S
28.10.2010. u 15:43
0
1
Teško oboljela pacijentica iz Bihaća prebačena u Sarajevo EUFOR-ovim helikopterom
0
Teško oboljela pacijentica iz Bihaća prebačena u Sarajevo EUFOR-ovim helikopterom
Foto: SRNA
Teško oboljelog pacijenta iz Bihaća EUFOR je helikopterom u kome se nalazila austrijska posada prevezao na specijalističko liječenje u Sarajevo.
Portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić rekla je Srni da je riječ o mlađoj pacijentici iz Bihaća kojoj je prije sedam dana pukao krvni sud u glavi, što situaciju čini još ozbiljnijom.

"Noćas je urađena drenaža, da bi se malo rasteretio mozak, a bit će izvršena i dodatna dijagnostika. Čim bude malo stabilnija situacija, po odluci neurohirurga, biće urađena operacija", rekla Jandrićeva.

Zbog stanja pacijenta, formiran je multinacionalni tim koji su činili ljekar i medicinska sestra iz BiH, kao i njemački vojni ljekar koji su zajednički obavili let, a prevezla ih je sinoć austrijska posada u svom helikopteru.

Jedan od austrijskih pilota izjavio je da je zbog hladnog vremena ovo bio nezgodan noćni let, te da su morali letjeti na sjever preko Teslića da bi izbjegli veće snježne padavine, saopšteno je iz EUFOR-a.

U saopštenju se navodi da je let izveden na osnovu zvaničnog zahtjeva Ministarstva odbrane BiH, što je procedura koja se povremeno koristi kada Oružane snage BiH nisu u stanju da same obave ovakvu operaciju.

EUFOR sa Oružanim snagama BiH radi na poboljšanju njihove obuke za vazdušne medicinske evakuacije putem posebnog mobilnog tima za obuku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: