BiH
0

Teška saobraćajna nesreća na brzoj cesti u Blažuju je bila pokazna vježba

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na brzoj cesti u Blažuju danas je upriličena demonstracija i provjera osposobljenosti policijskih službi, zdravstvenih službi Hitne pomoći, Profesionalne vatrogasne brigade, BIHAMK-a te Civilne zaštite za brze reakcije u pružanju pomoći nakon teških saobraćajnih nesreća sa ljudskim žrtvama i materijalnim štetama.

Brojni građani koji su prolazili tim putem pomislili su da se zaista radi o saobraćajnoj nesreći pa su zvali i našu redakciju kako bi provjerili šta se događa. Ipak, ovaj put je bila riječ o pokaznoj vježbi.

Postavljena je situacija u kojoj su u sudaru dvaju vozila povrijeđene četiri osobe, dvije teško i dvije lakše. Obaviještena je policija, čiji su pripadnici prvi stigli na mjesto događaja, a onda je u roku od 7 minuta stiglo i prvo vozilo Hitne pomoći. Minut kasnije na mjesto događaja stigla je i ekipa vatrogasaca, a za još pet minuta su na mjesto nesreće stigla još dva vozila Hitne pomoći.

Ljekari su povrijeđenima odmah pristupili i pružili prvu pomoć te ih zbrinuli, a za izvlačenje dvoje povrijeđenih iz jednog vozila vatrogasci su morali odrezati krov automobila. U roku pola sata prvo dvoje povrijeđenih je odvezeno prema bolnici, a nekoliko minuta poslije i drugo dvoje povrijeđenih je krenulo put bolnice vozilom hitne pomoći. Policija je osigurala mjesto događaja, a nakon što su svi povrijeđeni odvezeni počeli su uviđaj, kojem je prisustvovala i dežurna kantonalna tužiteljica te vještaci.

Vatrogasci i ljekari Hitne pomoći zadovoljni pokazanim

U Hitnoj pomoći su bili zadovoljni prolaznim vremenom dolaska na mjesto nesreće, kao i reakcijom i zbrinjavanjem povrijeđenih. "Naša prva ekipa krenula je sa punkta na Ilidži i oni su prvi stigli, odmah nakon policije. Druga naša dva vozila su krenula iz našeg centra te su stigli nakon nekoliko minuta. Sve u svemu možemo biti zadovoljni i prolaznim vremenom, ali i ponašanjem ljekara tokom vježbe", rekla je prim. dr. Amela Komilija iz Hitne pomoći, ističući da se odreagovalo tako da su povrijeđeni mogli biti dovezeni u bolnicu u roku "zlatnog sata", odnosno optimalnog vremena u kojem je moguće spašavati živote i spriječiti još teže povrede.

Vatrogasci su također bili zadovoljni izvedenom vježbom te su istakli da nisu imali većih problema pri dolasku, što se inače zna dešavati. "Zbog gužvi u saobraćaju, ali i ponekad nesavjesnih vozača, zna nam se desiti, kao i kolegama iz Hitne pomoći, da imamo problema pri dolasku na mjesto događaja. Ovog puta je sve bilo kako treba", kazali su vatrogasci.

Predsjednik Ekspertnog tima za praćenje implementacije strategije sigurnosti saobraćaja 2008.-2013. Kemal Ademović novinarima je kazao da je zadovoljan onim što je vidio na mjestu događaja. "Policijske, vatrogasne i ekipe Hitne pomoći su profesionalno djelovale na mjestu događaja. Mi ćemo, međutim, analizirati i njihovo djelovanje, ali i prolazna vremena dolaska na mjesto događaja, pružanja pomoći te transporta do bolnice, kako bismo izveli valjane zaključke. Cilj ove akcije je i bio da steknemo uvid u to koje segmente ovih službi možemo dodatno poboljšati kako bi pomoć unesrećenim bila što efikasnija", rekao je Ademović, dodajući kako će rezultati analize biti objavljeni početkom maja.

Kamere pratile svaki detalj vježbe

On je naglasio kako je, zahvaljujući i aktivnostima Ekspertnog tima FUP-a, od 2008. do danas znatno smanjen broj nesreća sa najtežim posljedicama.

"Imali smo primjedbe vatrogasaca i Hitne pomoći na ponašanje učesnika u saobraćaju koji im otežavaju dolazak na mjesto nesreće. Danas su kamere pratile svaki detalj ove akcije i mi ćemo sve detaljno analizirati, jer je u ovim situacijama, uz ostalo, brzina veoma bitna. Drago mi je da su vatrogasne i ekipe Hitne pomoći danas pokazale profesionalnost i uradile vježbu kao u realnoj situaciji", zaključio je Ademović.

Inače, prizor na mjestu događaja je bio tako realan da su mnogi vozači, kao i obično, usporavali kako bi vidjeli šta se tačno dogodilo, a bilo je i prolaznika koji uopće nisu bili svjesni da se radi o vježbi, dok im to nije rečeno. Ipak, činjenica da niko od građana nije pritekao u pomoć povrijeđenima može se opravdati time što je uz policijsku traku bio veći broj kamera i okupljenih fotoreportera i novinara.