{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Pas Bepo za pet minuta locirao skijašicu zatrpanu lavinom

2.3.2013. u 18:51
3
27
Pas Bepo za pet minuta locirao skijašicu zatrpanu lavinom
3
Na Bjelašnici je danas održana pokazna vježba pretraživanja lavine, koju su zajednički izveli pripadnici Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo (GSSSS) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), stanice Zadar, Gospić i Orebić.
Ova zajednička vježba rezultat je višegodišnje regionalne saradnje, koja je prije dvije godine i zvanično verifikovana Sporazumom o zajedničkom djelovanju Gorskih službi spasavanja BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Vođe simulirane akcije spašavanja unesrećenog skijaša, bili su Damir Frenjo (GSSSS) i Ljubo Majica (HGSS, stanica Zadar).

Akcija je izvedena po sljedećem scenariju: spasioci silaze u područje vrtače u blizini trosjedne žičare nakon dojave da je na tom lokalitetu pokrenuta lavina u kojoj je zatrpana skijašica. Radi se pretraga terena lavinskim sondama, detektorima i psom tragačem. Unesrećena biva locirana, spasioci je otkopavaju iz lavine, vrše provjeru stepena povrijeđenosti, te je adekvatno imobiliziraju i pripremaju za transport. Iz jame je evakuisana pomoću "vitla", specijalnog uređaja za izvlačenje iz teško pristupačnog terena. Potom povrijeđenu transportuju u "aki čamcu" do uređene skijaške staze.

Nastavak transporta je tekao skijaškom stazom uobičajenom procedurom transporta povrijeđenih skijaša na skijalištu. Cjelokupna simulirana akcija trajala je dva sata. U njoj je sudjelovalo ukupno 40 spasilaca i potražni, lavinski pas.

“Ovakav vid saradnje značajan je iz razloga što ujednačavamo doktrine spašavanja, uvježbavamo miješane timove da sutra možemo u stvarnim, realnim akcijama spašavanja reagovati spremno i kompatibilno”, tvrdi Adnan Podžo, načelnik GSSSS.

Vježbe poput ove idealne su i za provjeru psihičke i fizičke obučenosti pripadnika Gorske službe spasavanja. Simuliranom zadatku su svi odgovorili maksimalno spremno.

“Ovo je prva zajednička vježba u zimskim okolnostima. Do sada smo imali jednu u ljetnjem periodu, na Paklenici, gdje se sticajem okolnosti uskoro desila potreba za stvarnim djelovanjem združenih timova, tako da su u toj akciji sudjelovali i pripadnici Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo. Dakako da ovakve vježbe unapređuju našu saradnju”, istakao je Ljubo Majica iz HGSS, stanica Zadar.

Vježba upravo po ovom scenariju je rađena zbog sve češćih pokretanja lavina na skijalištima, što uvijek rezultira vrlo zahtjevnim akcijama spasavanja.

“Unesrećeni u lavini, u najboljim okolnostima, do dolaska spasilačkih timova mogu preživjeti maximalno 1 sat. Šanse da unesrećeni bude pronađen živ, ukoliko nije momentalno stradao usljed teških fizičkih povreda, je do 10 posto sa lavinskim sondama, a sa psima tragačima čak i 90-95 posto”, tvrdi Damir Frenjo, spasilac GSSS.

Upravo Bepo, potražni, lavinski pas je u ovoj simuliranoj akciji locirao unesrećenu skijašicu za nepunih 5 minuta.

Inače, na Bjelašnici je vladalo veliko interesovanje posjetitelja i skijaša za ovu akciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: