Za bolji status
83

Terzo: Vlada FBiH dnevno osigurava milion maraka za boračku populaciju

FENA
Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim budžetom resornog federalnog ministarstva većim od 358 miliona KM, kao i provođenjem izmijenjenog seta boračkih zakona kojim su stvoreni uslovi za dodatno poboljšanje statusa branilaca.

Izmjene seta zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, stupile su na snagu 15. aprila ove godine, a nakon što ih je na prijedlog Vlade FBiH usvojio Federalni parlament. Time je omogućeno povećanje naknada boračkoj populaciji primjenom tzv. švicarske formule.

"Tako je ova Vlada FBiH osigurala da se praktično iz Budžeta Federacije dnevno izdvaja oko milion maraka za naše ratne vojne invalide, demobilisane borce, šehidske i porodice poginulih branilaca, dobitnike najviših priznanja. Nešto više od 104 hiljade njih ostaju naša briga i u budućnosti", izjavio je Terzo.

Podsjetio je da se od ove godine za provedbu boračkih zakona izdvaja dodatanih 20 miliona KM.

"Što je posebno bitno, utvrdili smo takozvanu švicarsku formulu koja garantira da će naše boračke populacije imati redovno godišnje usklađivanje, prema rastu BDP-a i cijena. Sistemski smo ih uveli u dodatnu sigurnost da u budućnosti ne bi strahovali od umanjenja njihovih prava. Naši branioci i njihove porodice moraju ostati trajna briga Vlade Federacije BiH. Na to nas obavezuje njihova časna borba kojom su odbranili Bosnu i Hercegovinu i osigurali da danas živimo u nezavisnoj i slobodnoj državi", poručio je Terzo.