BiH
0

Terzić: Vijeće ministara nije odgovorno za današnje odgađanje sjednice Predstavničkog doma

FENA
Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koji je bio zakazan za danas u Sarajevu nije održan, jer na sjednicu nisu došli poslanici političkih stranaka iz Republike Srpske.

Nakon kraće rasprave i pauze u kojoj je održana sjednica proširenog kolegija, predsjedavajući Doma Martin Raguž je konstatirao kako se nisu stekli uvjeti za nastavak sjednice jer joj ne prisustvuje dovoljan broj poslanika iz RS-a. Da bi postojao kvorum za rad potrebno je da sjednici prisustvuje jedna trećina poslanika iz manjeg bh. entiteta.

Raguž je kazao da je današnju sjednicu zakazao u dogovoru s članovima Kolegija i uz njihovu saglasnost.

Razlog nedolaska poslanika stranaka iz RS-a na početku sjednice je obrazložio zamjenik predsjedavajućeg Doma Nikola Špirić, istaknuvši da oni neće učestvovati u radu Doma sve dok Vijeće ministara ne realizira raniji zaključak oba doma PSBiH o formiranju komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Bošnjaka, Hrvata, Jevreja i ostalih u Sarajevu tokom rata.

To je bio razlog zbog kojeg su srpski poslanici iz RS-a napustili sjednicu koja je trebala biti održana 24. maja i čiji je nastavak zakazan za danas.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je kazao poslanicima da je Vijeće ministara donijelo odluku o formiranju komisije, ali da vlade koje su trebale dostaviti prijedloge kandidata za članove komisije to nisu uradile na vrijeme.

Istaknuo je da ne postoji nijedan razlog da se Vijeće ministara optuži da nije formiralo komisiju, te da Vijeće ministara nije odgovorno za današnju situaciju.

Na današnjoj sjednici trebalo je da bude razmatrana informacija o prvim efektima uvođenja poreza na dodanu vrijednost za period januar-mart 2006. godine.