Saznaje Klix.ba
60

Terzić pisao Parlamentu BiH: Blokirano nam je 928 miliona KM za gradnju 41 kilometar autoputa

A. D.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić poslao je dopis Parlamentarnoj skupštini BiH u kojoj navodi da je trenutno blokirano 325 miliona eura (635 miliona KM) predviđenih za izgradnju novih 35 kilometara Autoputa na Koridoru 5C, saznaje Klix.ba.
Također, Terzić navodi da je blokirano i 150 miliona eura (293 miliona KM) za izgradnju novih šest kilometara Autoputa na Koridor 5C u RS, dionica Rudanka - Putnikovo brdo, uključujući tunel na ovom lokalitetu.

Riječ je, dakle o ukupno blokiranih 928 miliona KM za gradnju 41 kilometar Autoputa na Koridoru 5C.

Kako je naveo Terzić, bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH, koja već duže ne zasjeda, ugovori o zajmu ne mogu biti ratificirani, a sredstva kredita ne mogu biti operativna.

Dodaje se da je Predsjedništvo BiH uradilo svoj dio posla i ove ugovore poslao Parlamentu.

Direktor Autocesta FBiH naveo je da je BiH u posljednje vrijeme potpisala niz međunarodnnih ugovora i to za finansiranje poddionice Vranduk - Ponirak u vrijednosti od 49 miliona eura, zatim za dionice Paprikuša - Nemila, poddionice Tunel Ivan, te poddionice Mostar jug - tunel Kvanj, ukupne vrijednosti od 180 miliona eura.

Svi ovi ugovori su na čekanju, jednako kao i ugovori za finansiranje izgradnje poddionice Nemila - Vranduk i Nemila - Donja Gračanica, koje koštaju 26 miliona eura.

Također, blokirana su i sredstva od 60 miliona eura za izgradnju poddionice Putnikovo brdo - Medakovo.

Kako smo jučer objavili, zbog Dodikove blokade Predsjedništva BiH i nerada Parlamentarne skupštine BiH blokirani su finansijski sporazumu vrijedni više od 1,9 milijardi KM, a koje je ranije utvrdilo Vijeće ministara BiH.