Fuad Šabeta
0

"Teroristički napad u Bugojnu upalio je alarm"

SRNA
Fuad Šabeta
Fuad Šabeta
Nedavni napad na policijsku stanicu u Bugojnu upalio je alarm u institucijama BiH, rekao je Fuad Šabeta, ambasador u Odjeljenju za mir i sigurnost pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Šabeta je siguran da će ta prijetnja, koja evidentno postoji, biti iskorijenjena ili barem svedena na razuman nivo.

Učestvujući u Trebinju na seminaru na temu "NATO i narastajući bezbjednosni i odbrambeni izazovi u Evropi i šire", Šabeta je  istakao da  građani BiH ne znaju dovoljno  o ovom vojnom savezu. 

Prema sprovedenim anketama,   34 posto  stanovnika   Republike Srpske  /RS/ spremno je da uđe u NATO, dok je taj procenat u Federaciji BiH   80 posto, rečeno   na seminaru. 

Prema riječima Jana Brotua, ambasadora   Norveške u BiH, kontakt zemlje za Sjevernoatlansku alijansu, različita mišljenja nametnula su potrebu za pokretanjem debata  radi  informisanja  građana BiH o  ciljevima ovog saveza.

"U svim zemljama, članicama NATO-a trenutno se vode debate o pitanju bezbjednosne politike i mi smo željeli da te diskusije malo više približimo ljudima u BiH",  rekao je Brotu i dodao većina građana BiH nema dovoljno informacija o značaju  NATO-a.   

On je ocijenio da  se bezbjednosna  situacija u BiH poboljšava, te da će stepen bezbjednosti biti još veći kako zemlje iz ovog regiona budu ravijale prisniji odnos sa NATO-om.  
Seminar je organizovan u saradnji Ministarstva inostranih poslova BiH, NATO koordinacijskog tima u Vijeću ministara BiH, te NVO Atlantska inicijativa  iz Sarajeva.