{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Teroristički napad u Bugojnu upalio je alarm"

S
1.7.2010. u 22:01
0
13
"Teroristički napad u Bugojnu upalio je alarm"
0
"Teroristički napad u Bugojnu upalio je alarm"
Fuad Šabeta
Nedavni napad na policijsku stanicu u Bugojnu upalio je alarm u institucijama BiH, rekao je Fuad Šabeta, ambasador u Odjeljenju za mir i sigurnost pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Šabeta je siguran da će ta prijetnja, koja evidentno postoji, biti iskorijenjena ili barem svedena na razuman nivo.

Učestvujući u Trebinju na seminaru na temu "NATO i narastajući bezbjednosni i odbrambeni izazovi u Evropi i šire", Šabeta je istakao da građani BiH ne znaju dovoljno o ovom vojnom savezu.

Prema sprovedenim anketama, 34 posto stanovnika Republike Srpske /RS/ spremno je da uđe u NATO, dok je taj procenat u Federaciji BiH 80 posto, rečeno na seminaru.

Prema riječima Jana Brotua, ambasadora Norveške u BiH, kontakt zemlje za Sjevernoatlansku alijansu, različita mišljenja nametnula su potrebu za pokretanjem debata radi informisanja građana BiH o ciljevima ovog saveza.

"U svim zemljama, članicama NATO-a trenutno se vode debate o pitanju bezbjednosne politike i mi smo željeli da te diskusije malo više približimo ljudima u BiH", rekao je Brotu i dodao većina građana BiH nema dovoljno informacija o značaju NATO-a.

On je ocijenio da se bezbjednosna situacija u BiH poboljšava, te da će stepen bezbjednosti biti još veći kako zemlje iz ovog regiona budu ravijale prisniji odnos sa NATO-om.

Seminar je organizovan u saradnji Ministarstva inostranih poslova BiH, NATO koordinacijskog tima u Vijeću ministara BiH, te NVO Atlantska inicijativa iz Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: