{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Teroristički napad u Bugojnu upalio je alarm"

S
1.7.2010. u 22:01
0
13
"Teroristički napad u Bugojnu upalio je alarm"
0
"Teroristički napad u Bugojnu upalio je alarm"
Fuad Šabeta
Nedavni napad na policijsku stanicu u Bugojnu upalio je alarm u institucijama BiH, rekao je Fuad Šabeta, ambasador u Odjeljenju za mir i sigurnost pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Šabeta je siguran da će ta prijetnja, koja evidentno postoji, biti iskorijenjena ili barem svedena na razuman nivo.

Učestvujući u Trebinju na seminaru na temu "NATO i narastajući bezbjednosni i odbrambeni izazovi u Evropi i šire", Šabeta je istakao da građani BiH ne znaju dovoljno o ovom vojnom savezu.

Prema sprovedenim anketama, 34 posto stanovnika Republike Srpske /RS/ spremno je da uđe u NATO, dok je taj procenat u Federaciji BiH 80 posto, rečeno na seminaru.

Prema riječima Jana Brotua, ambasadora Norveške u BiH, kontakt zemlje za Sjevernoatlansku alijansu, različita mišljenja nametnula su potrebu za pokretanjem debata radi informisanja građana BiH o ciljevima ovog saveza.

"U svim zemljama, članicama NATO-a trenutno se vode debate o pitanju bezbjednosne politike i mi smo željeli da te diskusije malo više približimo ljudima u BiH", rekao je Brotu i dodao većina građana BiH nema dovoljno informacija o značaju NATO-a.

On je ocijenio da se bezbjednosna situacija u BiH poboljšava, te da će stepen bezbjednosti biti još veći kako zemlje iz ovog regiona budu ravijale prisniji odnos sa NATO-om.

Seminar je organizovan u saradnji Ministarstva inostranih poslova BiH, NATO koordinacijskog tima u Vijeću ministara BiH, te NVO Atlantska inicijativa iz Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: