BiH
0

Teroristički napad na Predsjedništvo BiH moguć uz minimalan napor

SRNA
Na zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu uz minimalan napor mogu biti izvršeni teroristički napadi, kao i na štićena lica i druge osobe koje borave i rade u njoj, navedeno je u informaciji o stanju bezbjednosti objekata Predsjedništva i Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Svečani ulaz trenutno ničim nije zaštićen, tako da predstavlja veoma pogodno mjesto za različite vidove napada na osobe koje ga koriste", ističe se u informaciji, koja je u posjedu "Nezavisnih novina".

Odsjek za kriminalističko-obavještajne poslove zapazio je da veći broj objekata nema ni minimalne elemente preventivne tehničke zaštite, kao i da pojedini štićeni objekti uopšte nisu namjenski pravljeni za svrhu za koju se koriste. Navedeno je da u objektu nema ni uređaja za detekciju požara, iako je zakonska obaveza da budu ugrađeni. Problem predstavljaju i mjera vanredne zaštite prilikom posjeta stranih delegacija.

U informaciji je navedeno da Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH ne raspolaže konkretnim i provjerenim podacima koji bi ukazivali da pojedinci ili grupe iz BiH zagovaraju ili pripremaju neki akt na predstavnike državnih organa niti "grubih akcija prema objektima u kojim oni rade". 

OBA napominje da zbog ukupno složenog stanja ne isključuje mogućnost nasilnih akata. To stanje objašnjava trenutnim političkim i ekonomskim stanjem, kao i pitanjem oduzetih državljanstava licima koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, nastavljenim trendom aktivnosti određenih pojedinaca ili grupa iz pojedinih legalnih organizacija i udruženja nacionalnog ili religijskog obilježja na području BiH. 

Za buduću zaštitu, između ostalog, preporučena su neprobojna stakla na prozorima kancelarija članova Predsjedništva, neprobojna ograda i nadstrešnica, mehanička zaštita prozora u prizemlju, ugradnja detektora metala na svim vratima, ojačanje ulaza, nadogradnja postojećeg video-nadzora, ugradnja kamera koje će pokrivati okolne saobraćajnice i parkove, kao i alarmnih uređaja, kao i postavljanje električnih podizača na ulicama u okruženju.

Predsjedništvo BiH u petak će razmatrati informaciju o stanju bezbjednosti objekata Predsjedništva i Ministarstva inostranih poslova BiH.
Informacija je pripremljena nakon što su u jednoj od podrumskih prostorija Predsjedništva BiH početkom januara pronađene dvije ručne bombe, trotilski metak, topovski udar, električna kapsula, satni mehanizam i određena količina municije za oružja raznih kalibara.